2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Putyin: Oroszország és Kína együtt minden nehézséget legyőz

Oroszország és Kína minden nehézséget legyőz és minden feladatot megold együtt – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán Hszi Csin-ping kínai elnöknek a baskírföldi Ufában kezdődött kétnapos BRICS-csúcstalálkozón. Az orosz államfő a BRICS-csúcstalálkozó házigazdájaként a rendezvény első napján több kollégájával is találkozott.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magába foglaló tömörülés elnöki feladatait Oroszország április elsején vette át. Putyin az ufai tanácskozás elején azt mondta, hogy “tökéletesen tisztában vagyunk a gazdasági és a nemzetközi politikai nehézségekkel, de egyesítve erőinket, kétségkívül minden előttünk álló problémát legyőzünk és minden kérdést megoldunk”. A kínai elnök megerősítette országa készségét az együttműködésre. Az orosz sajtó csupán ezt a néhány mondatot idézte mindkét állami vezetőtől.

Az orosz-kínai politikai-gazdasági kapcsolatok különösen elmélyültek az ukrán válság kitörése óta. Hszi Csin-ping kínai elnök részt vett a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulóján tartott moszkvai katonai díszszemlén is. A VII. BRICS-csúcstalálkozó az Ural-hegységtől 100 kilométerre nyugatra található baskírföldi fővárosban zajlik, ahol ugyancsak a héten a Sanghaji Együttműködés Szervezete (SESZ) tagállamainak, valamint megfigyelői státuszú és a SESZ-szel partneri együttműködést folytató országok vezetői is eszmecserét folytatnak a legfontosabb világpolitikai kérdésekről és a gazdasági együttműködésről.

“egyesítve erőinket, kétségkívül minden előttünk álló problémát legyőzünk és minden kérdést megoldunk”

A Pervij kanal orosz állam televíziós csatorna értesülései szerint a BRICS-csoport állami vezetői a tanácskozáson megvitatják a görögországi és az ukrajnai válságot, az iráni atomprogram korlátozása körüli problémákat és a szíriai válság rendezését. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a görög és az ukrajnai válság nem került szóba Vlagyimir Putyin szerdai kétoldalú találkozóin.

A BRICS-országok a Föld területének 26 százalékát foglalják el. Lakosságuk együtt a világ népességének 42 százalékát teszi ki, GDP-jük együttesen a világ gazdasági teljesítményének 30 százalékát jelenti. Az orosz közlések szerint 2013-ban a világ kereskedelmi forgalmának 16,1 százalékát adták, míg a Föld országainak katonai kiadásaiból 10,8 százalékos, a hagyományos energiahordozók termeléséből 40,2 százalékos volt a részesedésük.

Oroszország alapvetően a szervezet pénzintézetének, a kezdetben 50, majd 100 milliárd dolláros alaptőkéjű fejlesztési banknak a (New Development Bank) beindítására összpontosít. A BRICS-csoport saját valutaalapot (Contingent Reserve Bank) is létrehoz, valamint külön hitelminősítő szervezet létesítésén is gondolkodik.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...