2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Putyin: Oroszország elkerülte a polgárháborút, a nép és a hadsereg nem állt a lázadók mellé

Vlagyimir Putyin a Kremlben található Katedrális téren beszédet mondott a Védelmi Minisztérium, az Orosz Gárda, az FSZB, a Belügyminisztérium és az FSZO egységeihez, amelyek a múlt hét végén a fegyveres lázadási kísérlet során biztosították a törvényes rendet.

“A nehéz időkben az igazi védők útját állták a lázadásnak, amelynek eredménye káosz lett volna. <…> Önök valóban megállították a polgárháborút, világosan és következetesen cselekedtek” – hangsúlyozta az államfő.

A nép és a hadsereg nem állt a lázadók mellé, a hadsereg elszántsága és bátorsága, valamint a társadalom konszolidációja döntő szerepet játszott a lázadás leverésében – folytatta Putyin.

Megjegyezte, hogy a különleges műveleti övezetben részt vevő harci egységeket nem kellett kivonni az események során a pozícióikból.

Fegyveres lázadási kísérlet

Június 23-án a Wagner-csoport erői elfoglalták a Déli Katonai Körzet főhadiszállását Rosztov-na-Donuban. Ez Jevgenyij Prigozsin állításainak hátterében történt, miszerint az orosz hadsereg állítólag rakéta- és bombatámadásokat hajtott végre a katonai magáncég hátsó táborai ellen. Szavait a védelmi minisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat cáfolta. Az FSZB büntetőeljárást indított Prigozsin ellen fegyveres lázadás szervezése miatt.

Vlagyimir Putyin a lázadók akcióját bűnös kalandnak, az egész ország hátba szúrásának és árulásnak nevezte, amelyet túlzó ambíciók és személyes érdekek idéztek elő.

Később kiderült, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök Putyinnal egyetértésben egész szombaton tárgyalt Prigozsinnal, és megállapodott vele a Wagner-oszlopok előrenyomulásának megállításában és további de-eszkalációs lépésekben.

Peszkov egyértelművé tette, hogy Prigozsin elutazhat Belaruszba, és hogy a büntetőeljárást megszüntetik.

Egy nappal korábban Putyin újabb nyilatkozatban erősítette meg, hogy a CSVK “Wagner” harcosai szerződést köthetnek a védelmi minisztériummal, hazatérhetnek vagy Belaruszba távozhatnak.

Ma vált ismertté, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat lezárta a büntetőeljárást Prigozsin és a Wagner ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó