2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva
Array

Putyin népirtáshoz hasonlította a szakadár régiók gázellátásának megszüntetését

Az orosz államfő népirtáshoz hasonlította azt, hogy Kijev beszüntette a szakadár délkelet-ukrajnai régiók gázellátását – jelentette az Interfax orosz hírügynökség szerdán. Vlagyimir Putyin egy moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a “donyecki és luhanszki népköztársaságokban” éheztek az emberek, és ott humanitárius katasztrófa alakult ki, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is megerősített. Azzal vádolta a kijevi hatalmat, hogy Ukrajna “egyes felelős vezetői nem értik, mit jelentenek a humanitárius kérdések, mi az, hogy emberiesség, magát a fogalmat is elfelejtik”. “Ez már bizony népirtáshoz fogható” – hangsúlyozta.

Az orosz elnök közölte, nem tudja bizonyosan, hogy valóban megsérült a vezeték, amire hivatkozva Kijev leállította a gázellátást, de arról tudomása van, hogy mintegy 4,5 millió ember él azokon (a szakadárok által ellenőrzött) területeken, akik télidőben gáz nélkül maradtak. Nehezményezte, hogy amikor a kijevi vezetéssel tárgyalnak a délkelet-ukrajnai “köztársaságokban” élők nyugdíjainak, szociális juttatásainak kifizetéséről, akkor ezt az ukrán partnerek elutasítják, mondván, hogy “harcolnak velünk, nem fizetünk nekik semmit”.

Putyin azzal érvelt, hogy Délkelet-Ukrajnában “az érdekeiket fegyverrel a kezükben védő emberek” mellett nők, nyugdíjasok és gyerekek szorulnak szociális ellátásra. Felszólította az ukrán vezetést, hogy “vagy saját területüknek tartják ezt (a délkelet-ukrajnai térséget) és a teljes felelősséget vállalják a (kialakult) helyzetért, vagy ha nem így van, akkor ezt nyíltan mondják meg.”

Az orosz államfő azt is közölte: a Gazprom nem sértette meg a 2009-ben kötött, majd tavaly októberben kiegészített orosz-ukrán gázszerződést, hanem annak alapján szállítja most is a gázt Ukrajnának. Remélte, hogy Oroszországnak nem kell “a végső eszközhöz nyúlnia” és leállítania a gázszállítást Ukrajna számára. Hozzátette, hogy “ez nem csak rajtunk, hanem ukrán partnereink pénzügyi fegyelmezettségén is múlik”.

Moszkva szerint Kijev nem fizette ki az újabb mennyiséghez szükséges előleget. Az orosz kormányzat az ukrán vezetéssel akarja megtéríttetni a délkelet-ukrajnai szakadár régióknak küldött földgáz árát, amelyet azoknak egyébként ingyen ígért meg és szállít a múlt csütörtök óta.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...