2022, december 1.
2.7 C
Budapest
-14.1 C
Moszkva

Putyin: nem vált be a Nyugat gazdasági villámháború taktikája Oroszország ellen

Oroszország magabiztosan birkózik meg egyes országok pénzügyi és technológiai agressziójával, a gazdasági villámháború taktikája nem vált be – mondta Vlagyimir Putyin egy gazdasági kérdésekkel foglalkozó kormányzati tanácskozáson.

Az orosz hatóságok azonnal védintézkedéseket vezettek be, és mechanizmusokat indítottak a kulcsfontosságú iparágak, a gerincvállalatok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a fő cél a munkahelyek megőrzése és a polgárok, elsősorban a gyermekes családok és a nyugdíjasok megsegítése.

“Nem hagytuk, hogy a gazdaság visszaessen. Sikerült gyorsan stabilizálnunk az inflációt. Miután áprilisban 17,8 százalékon tetőzött, szeptember 5-re 14,1 százalékra csökkent. Minden okunk megvan arra, hogy az év végére az inflációs ráta 12 százalék körül lesz” – mondta az államfő.

A gazdaság fokozatosan stabilizálódik és a növekedés felé halad, a vállalkozások visszatérnek a normális munkaritmushoz – folytatta.

Putyin a GDP-csökkenés ütemének csökkenését is megállapította, júliusban fél százalékra lassult a júniusi 2,4 százalékos visszaesés után.

Emellett “augusztusban a bankok által a gazdaságnak, a reálszektornak és a háztartásoknak nyújtott hitelezés is élénkült” – mutatott rá az elnök. Hangsúlyozta, hogy ez jó jele annak, hogy a gazdasági aktivitás növekszik.

Oroszországban a munkanélküliség történelmi alacsony szinten van: május-júliusban 3,9 százalék volt.

Az elnök utasítást adott arra, hogy ezt a kérdést tartsák ellenőrzés alatt, és megjegyezte, hogy jelenleg mintegy 234 000 ember van kényszerszabadságon vagy részmunkaidős foglalkoztatásban.

Putyin szakmaiatlannak és impulzívnak nevezte az Oroszországot gyalázók akcióit, amelyekkel szemben az országnak a saját logikája szerint kell dolgoznia és meg kell tartania a kezdeményezést.

“Ki kell alakítanunk a gazdaság szerkezeti átalakításának, vagy úgymond a további strukturális kiigazításnak minden feltételét, beleértve a nagy technológiai projektek végrehajtását, a gazdasági tevékenység növekedését és az infrastruktúra fejlesztését az orosz régiókban, új munkahelyek teremtését” – tette hozzá az államfő.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a költségvetés kidolgozásakor feltétlen prioritásként kell kezelni a nemzeti projektek fejlesztését és megvalósítását a lakosság érdekében.

Hozzátette továbbá, hogy a találkozó résztvevőivel meg kívánja vitatni az elkerülhetetlen dollármentesítés hátterében álló “védőpárna” megteremtésének feltételeit.

Az európai országok az ukrajnai válság ez év februári kirobbanása óta több személyi és gazdasági szankciócsomagot vezettek be Oroszország ellen. Az orosz energiaforrások teljes elutasításának politikájába is belekezdtek. Putyin azt mondta, hogy a Moszkva elszigetelésének és gyengítésének politikája a Nyugat hosszú távú stratégiájává vált, amelynek fő célja emberek millióinak életének megkeserítése.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...