2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva

Putyin negyedszer tárgyalt Lukasenkával telefonon a migrációs válság rendezéséről

Negyedszer tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kedden, a Lengyelország és Belarusz közötti határon immár nyolcadik napja tartó migrációs válság folyamán.

A Kreml közleménye szerint a két vezető Lukasenkának az Angela Merkel ügyvezető német kancellárral hétfőn lezajlott, 50 perces telefonbeszélgetésén elhangzottak figyelembevételével folytatott eszmecserét.

Az orosz és a belarusz elnök egyeztetéséről további részleteket Moszkva nem közölt, és Minszk is csak annyit mondott, hogy a felek a migrációs válság mellett az orosz határok közelében tartott, nem tervezett ukrán-amerikai hadgyakorlatól is beszéltek.

Korábban Putyin is tárgyalt Merkellel, hétfőn pedig Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott eszmecserét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azzal vádolta az Európai Unió vezetését, hogy kettős mércét alkalmaz a belarusz-lengyel határon kialakult helyzet megítélésében, és ezzel nehéz helyzetbe hozza önmagát.

Kifogásolta, hogy Lengyelország könnygázt és vízágyúkat vetett be a migránsok ellen. Rámutatott, hogy a lengyel hatóságok még a legjelentősebb nyugati tömegtájékoztatási eszközöket és az olyan európai szakintézmények megfigyelőit sem engedik be a határövezetbe a maguk oldalán, mint a Frontex és az Europol. Nehezményezte, hogy az orosz RT France tévécsatorna stábját őrizetbe vették és megbírságolták.

Az orosz diplomácia irányítója ismételten kifejezte Oroszország készségét arra, hogy hozzájáruljon a válság megoldásához. Ennek fő feltételeként a Brüsszel és Minszk közötti közvetlen párbeszédet nevezte meg.

Lavrov “hazugnak” minősítette és nem kívánta kommentálni Gitanas Nauseda litván külügyminiszternek azt az állítását, miszerint Oroszországnak köze van a migrációs válság kialakulásához.

Nauseda hétfőn azt hangoztatta, hogy egyes közel-keleti migránsok Moszkván keresztül jutottak el a Belarusz és az EU közötti határra.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...