2023, március 31.
9.3 C
Budapest
-1.3 C
Moszkva

Putyin megkönnyíti a Donyec-medencei áruk orosz piacra kerülését

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá arról, hogy meg kell könnyíteni a délkelet-ukrajnai Donyecki és Luganszki Népköztársaságok áruinak az orosz piacra történő bejutását.

A hivatalos online közlönyben hétfőn megjelent dokumentumban – amelynek címe Az ukrajnai Donyeck és Luganszk megye egyes körzeteinek lakossága számára nyújtott humanitárius támogatásról – Putyin arra utasította az orosz kormányt, hogy egy hónapon belül könnyítse meg a függetlenségüket kikiáltott ukrajnai területekről származó áruk orosz piacra jutásának feltételeit és ennek megfelelően módosítsa a jogszabályokat.

Az elnök szerint e portékák számára az orosz árukkal egyenrangú feltételeket kell teremteni az orosz állami és önkormányzati beszerzéseken történő részvételhez, mintegy kivételt alkalmazva “a minszki megállapodások alapján fennálló helyzet politikai rendezéséig tartó időszakra”.

Az orosz kabinetnek egy hónapon belül meg kell találnia a módját, hogy a kelet-ukrajnai területeken ténylegesen működő szervezetek által kiállított árueredet-bizonyítványokat Oroszországban érvényesnek ismerjék el. Néhány árucikk kivételével az exportra és az importra mennyiségi korlátozás nem vethető ki. Emellett ki kell jelölni az orosz államhatáron az átkelő ellenőrzőpontokat, valamint azon árutípusokat, amelyekre nem vonatkozik majd a korlátozás alóli felmentés.

Az indoklás szerint a támogatásról szóló döntést “az emberi és polgári jogok és szabadságjogok védelme, az ukrajnai Donyeck és Luganszk megye egyes területein élő lakosság humanitárius támogatása, valamint az életszínvonal további csökkenésének megakadályozása érdekében hozták meg, a folyamatban lévő gazdasági blokád és az új koronavírus-fertőzés terjedése miatt romló helyzet miatt”.

A dokumentum azt hangoztatja, hogy az intézkedést az orosz elnök “a nemzetközi humanitárius jog általánosan elismert elvei és normái alapján” hozta meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó