2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin: május 12-től jöhet a korlátozások fokozatos feloldása

Május 11-ig meghosszabbította Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden az egész Oroszországra érvényes kényszerszabadságot.

A régiók vezetőivel folytatott videokonferencián Putyin elrendelte, hogy a kormány május 5-ig dolgozzon ki javaslatokat a kijárási korlátozások május 12-től kezdődő, fokozatos feloldására. Utasította a kabinetet, hogy terjesszen elő újabb csomagot a vállalkozások és az emberek megsegítésére, és hangsúlyozta, hogy a miniszterek és a kormányzók személyes felelősséggel tartoznak ennek megvalósításáért.

Az elnök arra kérte a kormányt, hogy a régiókkal és az üzleti élet képviselőivel együtt dolgozzon ki nagyszabású nemzeti tervet a gazdaság normalizálására és növekedésére, valamint a foglalkoztatottság és a jövedelmek helyreállítására.

Putyin, aki április 2-án először április 8-ig, később pedig a hónap végéig rendelt el kényszerszabadságot, hangsúlyozta, hogy Oroszországban a járvány, noha sikerült lelassítani a terjedését, még nem tetőzött, és a koronavírus elleni harc nehéz szakaszához érkezett. Arra figyelmeztetett, hogy a “májusi ünnepek” alatt – vagyis az 1-jei munka ünnepét és a 9-i győzelem napját is felölelő periódusban – szigorúan be kell tartani a régiókban bevezetett megelőző intézkedéseket.

Putyin megígérte, hogy a járvány elmúltával meg fogják rendezni a győzelem 75. évfordulójára tervezett katonai díszszemlét és a veteránokról megemlékező Halhatatlan Ezred vonulását. Ehelyett a jubileum napján Oroszország-szerte légi parádékat és tűzijátékokat fognak rendezni.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter arra hívta fel az oroszokat, hogy az ünnepek alatt tartózkodjanak rokonaik és barátaik meglátogatásától. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester elrendelte a fővárosi kijárási és utazási korlátozások meghosszabbítását két héttel. Elmondta ugyanakkor, hogy mind a fővárosban, mind országosan alábbhagyott a SARS-CoV-2 koronavírus terjedésének dinamikája.

Putyin elismerte, hogy a termelés és az export sokszorosára növelése ellenére még mindig kevés a lélegeztetőgép és az egészségügyi dolgozók rendelkezésére álló személyes védekezőeszköz. Mint mondta, “egészében” megvalósult az a terv, hogy a csütörtöki határidőre a régiókban 95 ezerrel bővítsék a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas kórházi ágyak állományát.

Mint mondta, az ilyen férőhelyek száma 116 ezerrel nőtt, de eloszlásuk nem egyenletes. Az elnök a kapacitások további növelését sürgette a regionális vezetőktől.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 6411-gyel (7,4 százalékkal) 93 558-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma a kedden közzétett hivatalos adatok szerint, és e tekintetben Oroszország a nyolcadik helyre került a nemzetközi nyilvántartásban, Iránt megelőzve. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 72-vel 867-re, a gyógyultaké pedig 1110-zel 8456-ra nőtt.

Az orosz büntetés-végrehajtási intézetekben több mint 270 alkalmazottnál és 40 őrizetesnél mutattak ki fertőzést.

Az országban eddig csaknem 3 millió 130 ezer szűrést végeztek el, az utóbbi egy nap alatt pedig csaknem 120 ezret. Anna Popova moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi egészségügyi alkalmazottak első napján 3200 embert szűrtek, 20 százalékukról kiderült, hogy már megszerezték az immunitást.

Szergej Lavrov külügyminiszter a BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – külügyminisztereinek videokonferenciáján több javaslatot tett hivatali partnereinek az együttműködésre a koronavírus elleni küzdelemben és a járvány utáni szociális és gazdasági helyreállításban. A megbeszélést követő sajtóértekezleten Lavrov azt mondta, semmilyen bizonyíték sem támasztja alá azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország és Kína dezinformációt terjeszt a járvánnyal kapcsolatban. Közölte, hogy kormánya nem szándékozik felfüggeszteni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) finanszírozását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS