2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Putyin közölte az ukrajnai hadművelet leállításának feltételeit

Kijevnek be kell szüntetnie a harcokat és teljesítenie kell Moszkva valamennyi követelését ahhoz, hogy az ukrajnai orosz hadművelet véget érjen – közölte Vlagyimir Putyin elnök vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Moszkva “különleges hadművelete” a szomszédos országban “csak akkor fog befejeződni, ha Kijev leállítja a katonai akciókat és teljesíti Oroszország követeléseit, amelyek jól ismertek” – magyarázta Putyin a török kollégájával folytatott telefonbeszélgetés során – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz elnök biztosította Erdogant arról, hogy Oroszország kész a párbeszédre az ukrán féllel, valamint a külföldi partnerekkel a konfliktus békés megoldása érdekében.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy “önpusztító” lesz minden olyan kísérlet, amely a tárgyalások elhúzódására irányul, és amelyet Ukrajna arra használhat fel, hogy átcsoportosítsa erőit és eszközeit.

Az orosz hadsereg mindent megtesz a civilek életének védelme érdekében, csak az ukrán katonai létesítmények ellen hajt végre precíziós csapásokat – tette hozzá Putyin.

“Ebben az összefüggésben különösen kegyetlennek és cinikusnak tűnik a nacionalisták – a neonáci egységek – akciója, akik folytatják Donbassz intenzív bombázását, és “emberi pajzsként” használják a civileket, köztük a külföldieket, akiket lényegében túszul ejtenek ukrán városokban és településeken” – mondta.

Erdogan hivatala szerint megpróbálta meggyőzni Putyint arról, hogy Ukrajnában sürgős általános tűzszünetre van szükség, hogy humanitárius segélyt nyújthassanak a lakosságnak, és megteremtsék a politikai megoldás feltételeit.

“Egyengessük együtt az utat a béke felé” – sürgette orosz kollégáját telefonon a török elnök.

Erdogan megismételte, hogy Törökország kész közvetítéssel és más diplomáciai eszközökkel hozzájárulni a válság rendezéséhez. Ankara szoros kapcsolatban maradt Kijevvel és más országokkal a kérdésben – tette hozzá.

Törökország, amely Oroszországhoz és Ukrajnához hasonlóan fekete-tengeri ország, jó kapcsolatokat ápol Moszkvával és Kijevvel egyaránt. Bár Törökország NATO-tag, igyekszik semleges álláspontot fenntartani, amióta Oroszország múlt csütörtökön csapatokat küldött Ukrajnába, hogy “nácimentesítse” és “demilitarizálja” az országot, amelyet népirtással vádol a szakadár donyecki és luganszki köztársaságokban. Kijev és nyugati szövetségesei azt állítják, hogy a támadás teljesen indokolatlan volt.

Törökország elítélte az orosz inváziót és támogatta Ukrajna területi integritását, de ellenezte a Moszkva elszigetelésére irányuló kemény nemzetközi szankciókat is. Az ankarai kormány reméli, hogy a jövő héten Dél-Törökországban tárgyalásokat rendezhetnek az orosz és az ukrán külügyminiszter között. Az ötletet eddig Moszkva és Kijev is üdvözölte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...