2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Putyin: jól felkészített, kiképzett harcosok cselekedtek Kijevben

Az orosz elnök azzal vádolta meg hétfőn az ukrán ellenzéket, hogy vagy nem érti, mi történik az országban, vagy szélsőséges erők tevékenységét leplezi. Vlagyimir Putyin erről a jereváni látogatását lezáró sajtótájékoztatón beszélt. Az orosz államfő először mondta el véleményét az ukrajnai tüntetésekről. Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy mindaz, ami Kijevben történt, inkább hasonlít pogromokra, mint forradalomra. Úgy vélte, hogy az ellenzéki akcióknak kevés köze van Ukrajna és az Európai Unió kapcsolataihoz, ugyanis szerinte az ellenzékiek közül “senki sem vette a fáradtságot”, hogy mélyebben megismerje az EU és Kijev társulási szerződését, illetve az ahhoz kapcsolódó szabadkereskedelmi övezeti megállapodást.

“Azt mondják, hogy az ukrán népet megfosztják az álmától. Ha azonban megnézzük ezeknek a megállapodásoknak a tartalmát, akkor kiderül, hogy sokan nem élik meg ennek az álomnak a teljesülését”- fejtette ki ironikusan Vlagyimir Putyin, aki szerint a Kijevvel szemben támasztott uniós követelmények igen kemények. Az orosz államfő meggyőződése, hogy az ukrán ellenzék a törvényes hatalom “megingatására”, vagyis megdöntésére törekszik. A legitimitás szót az orosz elnök külön hangsúlyozta. Azt mondta, ami történik, azt jelzi, hogy egyáltalán nem forradalomról, hanem jól előkészített akciókról van szó, amelyeket az ellenzék nem mostanra, hanem a 2015-ös elnökválasztás idejére szánt.

“Ami most történik, az egyfajta hibás rajt, amely bizonyos körülményekkel áll kapcsolatban” – jellemezte az ukrajnai hatalom elleni tüntetéseket az orosz elnök, aki szerint ez minden független megfigyelő számára világos. Mint mondta, a televíziós közvetítések révén is látszik, hogy “jól felkészített, kiképzett harcosok” cselekedtek Kijevben. 

ami történik, azt jelzi, hogy egyáltalán nem forradalomról, hanem jól előkészített akciókról van szó, amelyeket az ellenzék nem mostanra, hanem a 2015-ös elnökválasztás idejére szánt

Vasárnap néhány száz tüntető megrohamozta az ukrán elnöki hivatal épületét és az ott felsorakoztatott belügyesekre támadt. Az ellenzék szerint az összecsapás provokáció volt, a hatalom így próbálta lejáratni a Függetlenség terén folyó békés tüntetést.

Az orosz államfő örményországi látogatása csak néhány nappal követte az Európai Unió Vilniusban tartott keleti partnerségi csúcstalálkozóját. Viktor Janukovics ukrán államfő ugyan megjelent a tanácskozáson, de nem írta alá a társulási szerződést az EU-val, és így Ukrajna nem csatlakozott az uniós szabadkereskedelmi övezethez. Szakértők és európai uniós vezetők szerint Kijev Moszkva erőteljes nyomására döntött a csatlakozási folyamat felfüggesztése mellett.

Vilniusban a keleti partnerségi programban részt vevő Örményország sem írta alá az uniós társulási megállapodást, Jereván azt már szeptemberben bejelentette, hogy csatlakozni akar az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz.

Vlagyimir Putyin Jerevánban Örményországnak olcsón, ezer köbméterenként 189 dollárért ígérte a földgázt, és azt mondta egyebek közt, hogy a Kaukázuson túli ország ugyancsak olcsón, belföldi áron kap orosz fegyvereket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...