2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Putyin-interjú olasz lapban: Moszkva stratégiai együttműködésre törekszik Washingtonnal

Alaptalannak nevezte az orosz “beavatkozás” vádját az amerikai és az európai parlamenti választásokba, és stratégiai együttműködést szorgalmazott az Egyesült Államokkal és az EU-val Vlagyimir Putyin orosz elnök a Corriere della Sera című olasz napilapban, a római látogatásával egy napon megjelent interjúban csütörtökön.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva kész újjáépíteni Washingtonnal együttműködve a nemzetközi biztonsági rendszert.
Az orosz elnök úgy vélte, hogy a biztonsági rendszer “összeomlása” Washington döntésével vette kezdetét, amikor az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződést. Hozzátette: nem Oroszország, hanem Amerika fegyverkezik, ezt bizonyítja az orosz elnök szerint, hogy Moszkva 48 milliárd dollárt költ fegyverkezésre, miközben Washington több mint 700 milliárd dollárt.

Így érkezett az orosz elnök Rómába:

Az orosz elnök a Moszkva és Washington közötti kétoldalú párbeszédet szorgalmazta a nemzetközi stratégiai együttműködésben. Hozzátette, hogy Moszkva ugyanígy az EU-val is az együttműködés útját kívánja követni a kölcsönös gazdasági szankciók felfüggesztésével.

Reméljük, hogy “a józan ész kerekedik felül, és Európa hagyja, hogy saját érdekei vezessék, és nem a mások által sugalmazott irányt követi” – mondta az orosz elnök. Az együttműködés területei között említette a nemzetközi terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, valamint a szervezett bűnözés elleni közös fellépést.

Vlagyimir Putyin abszurdnak nevezte a vádakat, miszerint Oroszország beavatkozott volna az amerikai választásokba. Hangsúlyozta, hogy az erről az Egyesült Államokban indított vizsgálatok mind eredménytelenül zárultak. Hasonlóképpen a május végi európai parlamenti választások idején is a “gonosz” orosz befolyásolás szerepelt napirenden, amelynek célja egyedül az volt, hogy Oroszországot “ördögi” színben tüntessék fel – állapította meg.

“Nem avatkoztunk be, és nem áll szándékunkban beavatkozni az EU tagállamai és más államok belügyeibe. Ez a különbség az Egyesült Államokhoz és más országokhoz képest, amelyek támogatták Ukrajnában a 2014-es puccsot” – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnöktől konkrét lépéseket vár az orosz elnök: elsősorban a minszki egyezmény tiszteletben tartását, valamint a “kényszerukranizálás” leállítását sürgette.

Oroszország vezetője első számú olasz politikai partnereként régi barátját, Silvio Berlusconi volt kormányfőt, a Hajrá Olaszország (FI) elnökét nevezte meg.

Elmondta, hogy folyamatos a kapcsolat a Matteo Salvini vezette Liga olasz kormánypárttal is. Az orosz elnök kiemelte, hogy Olaszország Moszkva ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly a csereforgalom meghaladta a 26 milliárd dollárt.

Putyin az interjúban “megfontolt és realista” politikusként jellemezte önmagát. Megjegyezte, hogy túl korai még a “Putyin utáni korszakot” tervezni Oroszországban.

Az orosz elnök csütörtök délután villámlátogatást tesz Rómában: elsőként Ferenc pápa fogadja a Vatikánban, majd Sergio Mattarella olasz államfő, Giuseppe Conte miniszterelnök, a két kormánypárt vezetője is találkozóra várja őt. Vlagyimir Putyin végül Silvio Berlusconival is találkozik.

A népes orosz delegáció 30 járműből álló konvojjal mozog az olasz fővárosban, amelynek központját majdnem teljesen lezárták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó