2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

Putyin: ha Ukrajna megcsapolja a vezetékeket, csökkenthetik az európai gázszállítást

Moszkva eltökélt amellett, hogy biztosítsa Európa gázellátását a tél folyamán, de ha Ukrajna ismét “megcsapolná” az Oroszországból Európába irányuló gázszállításokat, csökkenteni fogja az európai gázszállítást – hangoztatta az orosz elnök csütörtökön Belgrádban. Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy erre nem kerül sor. Hozzátette: Oroszország mindig megbízható partner volt, és megvannak a kellő tartalékai, hogy saját, valamint európai és ázsiai partnerei igényeit is kielégítse. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szeretné, ha energiaválság alakulna ki. “Teljes felelősséggel állíthatom, hogy nem lesz semmilyen válság Európában az energia-együttműködés orosz résztvevőinek hibájából” – jelentette ki az orosz államfő.

A nyugati hírügynökségek ennek ellenére fenyegetésként értelmezték Putyin szavait. Moszkva idén június 16-án leállította a gázszállítást Ukrajnának (azaz Ukrajna kontingensét nem táplálja be az országon keresztül Európába is szállító vezetékekbe), miután a Gazprom közölte: Kijev többmilliárd eurós tartozást halmozott fel. Moszkva azt várja, hogy a tartozás legalább egy részét megtérítik, és újraindulhat a gázszállítás. Ukrajna szerint viszont túlárazták a gázt, ezzel büntetve Kijev Európa-barát politikáját. Oroszország és Ukrajna között ez már a harmadik gázárvita az utóbbi évtizedben.

{sl_advpoll id=’3′ width=’250′ center=’1′ title=’Mi a véleménye?’}

Putyin kiemelte: ha Ukrajna mégis megcsapolná a tranzitvezetékeket, ahogy azt 2008-ban tette, Oroszország – a 2008-as helyzethez hasonlóan – következetesen csökkenteni fogja az Európába szállított gáz mennyiségét, az “ellopott” mennyiséggel. Az orosz elnök hozzátette, hogy Milánóban az Ázsia-Európa Találkozón is a gázellátásról fog beszélni. Reményét fejezte ki, hogy az olaszországi tárgyalásokon megegyezés születik Ukrajna és Oroszország között.

A Déli Áramlat gázvezeték kiépítését a szerelemhez hasonlította az orosz elnök. Szerinte mindkét esetben csak akkor lehet boldogságról beszélni, ha mindkét fél részt vesz benne. “Nem tudunk egyedül többmilliárd eurós vezetéket kiépíteni, ha partnereink még azon gondolkodnak, hogy kell-e egyáltalán ez a projekt vagy sem” – magyarázta Putyin. Kifejtette, hogy a Déli Áramlat gázvezetékre azért van szükség, mert az európai felhasználók számára csökkenti a tranzitkockázatokat. A gondok kizárólag politikai kérdésekből adódnak, és ez a jelen esetben árt a gazdaságnak – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó