2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Putyin globális katasztrófára figyelmeztette a NATO-t

A NATO-csapatok közvetlen kapcsolatba hozása az orosz hadsereggel ostoba lépés lenne, amely globális katasztrófához vezethet – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a kazahsztáni Asztanában tartott közép-ázsiai-orosz csúcstalálkozót követően.

Arra a kérdésre, hogy a NATO esetleg csapatokat küldene-e Ukrajnába, ha az ország közel állna a vereséghez az Oroszországgal folytatott konfliktusban, Putyin azt mondta, hogy ez “veszélyes lépés lenne, amely globális katasztrófához vezethet”.

“Remélem, hogy azok, akik erről beszélnek, kellő intelligenciával rendelkeznek ahhoz, hogy megakadályozzák egy ilyen veszélyes lépés megtörténését” – mondta.

Az orosz elnök azt is elmondta, hogy meg kell érteni, mit értünk a “vereség” szó alatt az ukrán válsággal összefüggésben.

“Mindenki másként értelmezheti ezt” – mondta, kifejtve, hogy egyesek már azt is Ukrajna vereségének tekinthetik, hogy a Krím 2014-ben megszavazta, hogy Oroszországhoz tartozzon. “Meg kell értenünk, mit jelent [a vereség]” – tette hozzá.

A Nyugat a konfliktus februári kezdete óta több tízmilliárd dollárnyi pénzügyi és katonai támogatást folyósított Ukrajnának, és különösen az Egyesült Államok ígérte, hogy “addig támogatja Kijevet, amíg csak szükséges”, hogy legyőzze Moszkva csapatait.

Ugyanakkor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette blokk “nem részese az ukrajnai konfliktusnak”. A héten azonban elismerte, hogy egy orosz győzelem az egész nyugati szövetség számára “vereségnek” számítana, és elismerte, hogy a NATO “példátlan támogatást” nyújt Kijevnek egy ilyen forgatókönyv elkerülése érdekében.

Stoltenberg megjegyzései “a NATO háborúban való részvételének nyílt megerősítését jelentették” – mondta szerdán Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten ismét több tízmilliárd dollárt követelt az IMF-től és a Világbanktól, és további légvédelmi fegyverek szállításáért könyörgött a Nyugatnak, hogy folytathassa az Oroszország elleni harcot.

Moszkva régóta óvja a Nyugatot attól, hogy fegyvereket küldjön Kijevnek, mondván, hogy az csak meghosszabbítja a harcokat és növeli az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...

Megkezdődött a Kijev által ellenőrzött kulcsfontosságú város bekerítésének befejezése

Az orosz csapatok most arra készülnek, hogy megtámadják az egyetlen utat, amelyen keresztül Kijev utánpótlást tud biztosítani az Artemovszkban (Bahmutban) állomásozó csapatoknak - állítja...