2024, február 24.
11.1 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Putyin globális katasztrófára figyelmeztette a NATO-t

A NATO-csapatok közvetlen kapcsolatba hozása az orosz hadsereggel ostoba lépés lenne, amely globális katasztrófához vezethet – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a kazahsztáni Asztanában tartott közép-ázsiai-orosz csúcstalálkozót követően.

Arra a kérdésre, hogy a NATO esetleg csapatokat küldene-e Ukrajnába, ha az ország közel állna a vereséghez az Oroszországgal folytatott konfliktusban, Putyin azt mondta, hogy ez “veszélyes lépés lenne, amely globális katasztrófához vezethet”.

“Remélem, hogy azok, akik erről beszélnek, kellő intelligenciával rendelkeznek ahhoz, hogy megakadályozzák egy ilyen veszélyes lépés megtörténését” – mondta.

Az orosz elnök azt is elmondta, hogy meg kell érteni, mit értünk a “vereség” szó alatt az ukrán válsággal összefüggésben.

“Mindenki másként értelmezheti ezt” – mondta, kifejtve, hogy egyesek már azt is Ukrajna vereségének tekinthetik, hogy a Krím 2014-ben megszavazta, hogy Oroszországhoz tartozzon. “Meg kell értenünk, mit jelent [a vereség]” – tette hozzá.

A Nyugat a konfliktus februári kezdete óta több tízmilliárd dollárnyi pénzügyi és katonai támogatást folyósított Ukrajnának, és különösen az Egyesült Államok ígérte, hogy “addig támogatja Kijevet, amíg csak szükséges”, hogy legyőzze Moszkva csapatait.

Ugyanakkor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette blokk “nem részese az ukrajnai konfliktusnak”. A héten azonban elismerte, hogy egy orosz győzelem az egész nyugati szövetség számára “vereségnek” számítana, és elismerte, hogy a NATO “példátlan támogatást” nyújt Kijevnek egy ilyen forgatókönyv elkerülése érdekében.

Stoltenberg megjegyzései “a NATO háborúban való részvételének nyílt megerősítését jelentették” – mondta szerdán Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten ismét több tízmilliárd dollárt követelt az IMF-től és a Világbanktól, és további légvédelmi fegyverek szállításáért könyörgött a Nyugatnak, hogy folytathassa az Oroszország elleni harcot.

Moszkva régóta óvja a Nyugatot attól, hogy fegyvereket küldjön Kijevnek, mondván, hogy az csak meghosszabbítja a harcokat és növeli az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó