2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Putyin figyelmeztette Franciaországot, hogy háborúba kerülhet Oroszországgal

Ukrajna belépése az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO) és az azt követő kísérlet a Krím visszafoglalására potenciálisan háborút okozna Oroszország és Franciaország között – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Putyin egy francia újságíró kérdésére válaszolva egyértelműen kifejtette, hogy milyen következményekkel járhat Ukrajna NATO csatlakozása.

“Azt akarja, hogy Franciaország Oroszországgal harcoljon? Pontosan ez történne”, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, és megpróbálná végrehajtani a Krím erőszakos “visszaintegrálására” irányuló politikáját – mondta Putyin az újságíróknak.

Kijev ellenségként jelölte meg Oroszországot, és ragaszkodik ahhoz, hogy a Krím félsziget Ukrajnához tartozik – magyarázta az orosz elnök. A 2014-es kijevi puccs után a félsziget lakói népszavazáson döntöttek arról, hogy újra Oroszországhoz csatlakoznak, amit a legtöbb NATO-tagország nem ismert el.

Azt kérdezi, hogy Oroszország háborút akar-e a NATO-val – hadd kérdezzem meg, hogy a NATO háborúzni akar Oroszországgal?

Egy [NATO tag] Ukrajna által a Krím ellen intézett támadás a NATO alapító szerződésének 5. cikkét érvényesítené, és egész Európát belerángatná egy Oroszországgal szembeni háborúba – magyarázta Putyin.

“Oroszország a világ egyik vezető atomhatalma. Nem lennének győztesek” – mondta Putyin újságíróknak. “[Macron] nem vágyik ilyen kimenetelre. Ahogy én sem”.

Kép: Kreml

Az orosz elnök rámutatott, hogy Kijev már kétszer alkalmazott erőszakot a Donbasszban kialakult válság megoldására.

“Hol vannak a garanciáink arra, hogy nem próbálkoznak újra?” – kérdezte.

Macron hétfőn Moszkvába látogatott, hogy megvitassa az ukrajnai helyzetet, az európai biztonság tágabb kérdéseit, valamint az Oroszországgal fenntartott kétoldalú kapcsolatokat. Kedden Kijevbe utazik, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...