2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Putyin figyelmeztette Franciaországot, hogy háborúba kerülhet Oroszországgal

Ukrajna belépése az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO) és az azt követő kísérlet a Krím visszafoglalására potenciálisan háborút okozna Oroszország és Franciaország között – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Putyin egy francia újságíró kérdésére válaszolva egyértelműen kifejtette, hogy milyen következményekkel járhat Ukrajna NATO csatlakozása.

“Azt akarja, hogy Franciaország Oroszországgal harcoljon? Pontosan ez történne”, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, és megpróbálná végrehajtani a Krím erőszakos “visszaintegrálására” irányuló politikáját – mondta Putyin az újságíróknak.

Kijev ellenségként jelölte meg Oroszországot, és ragaszkodik ahhoz, hogy a Krím félsziget Ukrajnához tartozik – magyarázta az orosz elnök. A 2014-es kijevi puccs után a félsziget lakói népszavazáson döntöttek arról, hogy újra Oroszországhoz csatlakoznak, amit a legtöbb NATO-tagország nem ismert el.

Azt kérdezi, hogy Oroszország háborút akar-e a NATO-val – hadd kérdezzem meg, hogy a NATO háborúzni akar Oroszországgal?

Egy [NATO tag] Ukrajna által a Krím ellen intézett támadás a NATO alapító szerződésének 5. cikkét érvényesítené, és egész Európát belerángatná egy Oroszországgal szembeni háborúba – magyarázta Putyin.

“Oroszország a világ egyik vezető atomhatalma. Nem lennének győztesek” – mondta Putyin újságíróknak. “[Macron] nem vágyik ilyen kimenetelre. Ahogy én sem”.

Kép: Kreml

Az orosz elnök rámutatott, hogy Kijev már kétszer alkalmazott erőszakot a Donbasszban kialakult válság megoldására.

“Hol vannak a garanciáink arra, hogy nem próbálkoznak újra?” – kérdezte.

Macron hétfőn Moszkvába látogatott, hogy megvitassa az ukrajnai helyzetet, az európai biztonság tágabb kérdéseit, valamint az Oroszországgal fenntartott kétoldalú kapcsolatokat. Kedden Kijevbe utazik, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...