2022, augusztus 13.
28.1 C
Budapest
27.4 C
Moszkva

Putyin és Macron megállapodott az eszkaláció megállítását célzó intézkedésekről

Oroszország és Franciaország a következő órákban találkozót szervez a tűzszünet elérése érdekében – közölte Párizs.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron megállapodtak abban, hogy sürgős intézkedéseket hoznak a kelet-ukrajnai konfliktus eszkalálódásának megállítására – közölte az Elysée-palota közleményében.

A Párizs által kezdeményezett vasárnapi telefonbeszélgetésük során a vezetők megállapodtak abban, hogy folytatják a munkát a francia, német, orosz és ukrán vezetésből álló normandiai formátum keretében.

Arról is döntöttek, hogy “a következő órákban” összehívják a háromoldalú kontaktcsoport ülését, hogy “valamennyi érdekelt fél kötelezettséget vállaljon” a tűzszünetre a demarkációs vonalon – derült ki az Elysée-palota tájékoztatásából.

Jean-Yves Le Drian fancia és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélése “a következő napokban” kerül sor, a diplomáciai munka általános intenzitásának köszönhetően – közölte Párizs. Az orosz külügyminisztérium később azt közölte az RT hírtelevízióval, hogy megbeszélést hétfőre tervezik, mivel Le Drian nem volt azonnal elérhető.

A francia tájékoztatás szerint a megbeszélésen minden érdekelt fél, azaz az európaiak, a szövetségesek, az oroszok és az ukránok is részt vennének, és a feltételek teljesülése esetén készen áll arra, hogy lehetővé tegye “a legmagasabb szintű találkozót az európai béke és biztonság új rendjének meghatározására”.

A Kreml a maga részéről megerősítette, hogy “a két vezető megállapodott a különböző szintű kapcsolattartásban”, de konkrét részleteket nem közölt az ilyen tervekről.

“Komoly aggodalmunkat fejezzük ki a Donbassz kontaktvonal mentén gyorsan romló helyzet miatt. Az orosz elnök megjegyezte, hogy az ukrán fegyveresek provokációi a felelősek eszkalációért” – áll Moszkva közleményében.

Putyin felhívta Macron figyelmét “a NATO-tagországok által Ukrajnába küldött modern fegyverekre és lőszerekre” is. Oroszország véleménye szerint ezek a lépések arra ösztönzik Kijevet, hogy a “Donbassz problémát” katonailag oldja meg”. A “fokozódó támadások” következtében a kelet-ukrajnai önhatalmúlag kikiáltott szakadár köztársaságokban élő civileknek Oroszországba kellett menekülniük – áll a közleményben.

Közvetlenül a Putyinnal folytatott megbeszélése után Macron beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki a francia elnöki hivatal szerint “megerősítette elhatározását, hogy nem reagál a provokációkra és tiszteletben tartja a tűzszünetet”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...