2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Putyin és Erdogan Szocsiban tárgyal, fokozzák az együttműködést

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban tárgyal – írja a RIA Novosztyi.

A találkozó elején az orosz elnök a Török Áramlatot az Európát orosz gázzal való ellátásának egyik legfontosabb ütőerének nevezte, amelyért a térségbeli partnerek hálásak lehetnek Ankarának.

“A Török Áramlat gáz-ellátása minden más útvonalával ellentétben, megfelelően, ritmikusan, meghibásodás nélkül működik” – mondta Putyin.

Putyin továbbá megköszönte Erdogannak, hogy megoldotta az Ukrajnából érkező gabonaszállítások kérdését. Reményét fejezte ki a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről szóló memorandum aláírásával kapcsolatban. Az orosz vezető emellett javasolta a szíriai helyzet megvitatását.

A török elnök a maga részéről azt mondta, hogy az államfők új lapot nyitnak az együttműködés kérdéseiben.

“Ide sorolom az energetikai együttműködés, a fekete-tengeri gabonaexport, a turizmus és a regionális kérdéseket” – mondta Erdogan.

Emellett felszólított arra, hogy ne legyen fennakadás az Akkuyu atomerőmű építésében.

A találkozót a Rusz szanatórium területén tartják. A vezetők várhatóan megvitatják a kétoldalú együttműködést, megvizsgálják az ukrán kikötőkből történő gabonaexport mechanizmusának hatékonyságát, és véleményt cserélnek az ukrajnai helyzetről. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár elismerte, hogy Putyin és Erdogan a hegyi-karabahi helyzetre fog összpontosítani.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...