2023, március 30.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Putyin és Erdogan Szocsiban tárgyal, fokozzák az együttműködést

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban tárgyal – írja a RIA Novosztyi.

A találkozó elején az orosz elnök a Török Áramlatot az Európát orosz gázzal való ellátásának egyik legfontosabb ütőerének nevezte, amelyért a térségbeli partnerek hálásak lehetnek Ankarának.

“A Török Áramlat gáz-ellátása minden más útvonalával ellentétben, megfelelően, ritmikusan, meghibásodás nélkül működik” – mondta Putyin.

Putyin továbbá megköszönte Erdogannak, hogy megoldotta az Ukrajnából érkező gabonaszállítások kérdését. Reményét fejezte ki a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről szóló memorandum aláírásával kapcsolatban. Az orosz vezető emellett javasolta a szíriai helyzet megvitatását.

A török elnök a maga részéről azt mondta, hogy az államfők új lapot nyitnak az együttműködés kérdéseiben.

“Ide sorolom az energetikai együttműködés, a fekete-tengeri gabonaexport, a turizmus és a regionális kérdéseket” – mondta Erdogan.

Emellett felszólított arra, hogy ne legyen fennakadás az Akkuyu atomerőmű építésében.

A találkozót a Rusz szanatórium területén tartják. A vezetők várhatóan megvitatják a kétoldalú együttműködést, megvizsgálják az ukrán kikötőkből történő gabonaexport mechanizmusának hatékonyságát, és véleményt cserélnek az ukrajnai helyzetről. Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár elismerte, hogy Putyin és Erdogan a hegyi-karabahi helyzetre fog összpontosítani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó