2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin elrendelte az orosz nukleáris erők legmagasabb szintű készültségét

Vlagyimir Putyin elnök vasárnap “különleges” készültségbe helyezte az ország stratégiai elrettentő erőit, amit Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel folytatott megbeszélésén jelentett be.

“A nyugati országok nem csak gazdasági téren tesznek ellenséges lépéseket országunk ellen. A jogtalan szankciókról beszélek, amelyekkel mindenki tisztában van. De a vezető NATO-országok vezető tisztségviselői is agresszív kijelentéseket tesznek hazánk ellen” – jelentette ki Putyin.

Oroszország elrettentő erői közé tartoznak a különböző stratégiai fegyverek, nukleáris és hagyományos fegyverek egyaránt, amelyek védekezésre és támadásra egyaránt alkalmazhatók. Az orosz katonai definíció szerint az erők célja “az Oroszország és szövetségesei elleni agresszió elrettentése, valamint az agresszor legyőzése, beleértve egy háborúban a nukleáris fegyverek bevetését is”.

A lépésre a szomszédos Ukrajnában zajló orosz offenzíva közepette került sor, amelyet Moszkva február 24-én indított. A katonai művelet azt követően indult, hogy Oroszország hivatalosan elismerte a Kijevtől még 2014-ben elszakadt szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat.

Az offenzíva hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, és a Nyugat újabb szankcióhullámot indított Oroszország ellen, “indokolatlan” támadással vádolva. Az új korlátozások a vezető tisztségviselők, köztük az orosz elnök elleni személyes szankcióktól kezdve az ország pénzügyi rendszeréig terjedtek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS