2023, április 2.
14 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Putyin elrendelte a bányabiztonsági rendszabályok megszigorítását

Elrendelte az orosz szénbányák biztonsági rendszabályainak felülvizsgálatát és megszigorítását csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, egy héttel azt követően, hogy egy szibériai bányarobbanás 51 emberéletet követelt.

A Kemerovo megyei Belovo város közelében lévő Lisztvjazsnaja szénbányájából még mindig nem sikerült felszínre hozni az összes áldozat holttestét.

“Az előzetes adatok szerint a balesetet számos biztonsági szabálysértés okozta” – mondta Putyin a tragédia ügyében tartott tanácskozáson.

Az elnök szerint a Lisztvjazsnaja vezetősége rendszeresen eltitkolta a gázveszélyhelyzeteket, és meghamisította az érzékelők által mért adatokat. Putyin követelte a biztonsági szabályokat semmibe vevő bányatulajdonosok felelősségre vonását. Kezdeményezte a veszélyes bányák bezárását fedező felszámolási alap létrehozását.

“Azt már most állítani lehet, hogy miközben papíron minden simán ment a bányában, a valóságban hibák voltak az áramellátásban és a metánmérők érzékelőiben, a bányában dolgozók helymeghatározó rendszerét nem korszerűsítették. A dolgozókat egyéni védőfelszerelés nélkül engedték be a bányába, és előfordult, hogy egyes ellenőrző berendezések által mért adatokat eltitkolták “ – hangoztatta a tanácskozáson Jegor Krasznov főügyész.

Rámutatott, hogy a munkát a megnövekedett metánkoncentráció ellenére sem állították le.

Szergej Civiljov kemerovói kormányzó arról számolt be, hogy a Kuznyecki-medence bányáiban a múlt heti baleset után elvégzett biztonsági ellenőrzések során több mint 600 szabálytalanságot fedeztek fel, de köztük egyetlen olyan sem volt, amely miatt, egészségkárosodási veszély címén le kellett volna állítani a munkát.

Kemerovo megyében a legutóbbi, a Raszpadszkaja bányában bekövetkezett nagy robbanás 2010-ben 91 ember halálát okozta. Négy évvel korábban egy másik detonáció 110-ét.

A Lisztvjazsnaja bánya tulajdonosa az SZDSZ-Ugol vállalaté, amely felerészben Mihail Fegyajev helyi üzletember és 25-25 százalékban két társa, Vlagyimir és Andrej Grigyin ellenőrzése alatt áll. A tulajdonosok szombaton kiadott nyilatkozatukban azt mondták, hogy az életüket vesztett bányászok és bányamentők hozzátartozói fájdalomdíjat kapnak, és megtérítik családi kölcsöneiket is.

A bánya három vezetőjét a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, két biztonsági felügyelőt pedig bűnös gondatlanság vádjával letartóztattak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: orosz tűzörvény zúdul az ukrán állásokra a Szvatovo-Kremenna fronton

Az orosz Központi Katonai Körzet egységei folytatják offenzívájukat a frontvonalon Szvatovo-Kremenna közelében. Az orosz páncélos csoportok támadása előtt rakéta-sorozatvetők, tarackok és harckocsik tűzörvénye zúdul az...

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...
spot_img

Videó