2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Putyin egyszerűsíti az orosz állampolgárság megszerzését

Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely egyszerűsítheti az orosz állampolgárság megszerzését.

A törvénytervezet, amelyet szerdán nyújtottak be az Állami Dumának (orosz parlament), azt javasolja, hogy a több mint 20 kategóriába sorolt személyek számára könnyítsék meg az orosz állampolgárság megszerzésének folyamatát.

A jogszabály értelmében egyszerűsödne az orosz útlevél megszerzéséhez vezető út a volt Szovjetunió állampolgárainak és a volt szovjet tagköztársaságokban élők számára. A rendelet az egykori Orosz Birodalom, illetve a volt Szovjetunió területén élő személyek közvetlen rokonaira is kiterjedne.

Azok is jogosultak lesznek az egyszerűsített eljáráshoz, akiknek közeli hozzátartozói a világ legnagyobb országának állampolgárai. A házastársak egyszerűsített állampolgársága azonban csak akkor lenne lehetséges, ha házasságuk alatt legalább egy gyermekük született.

Az Oroszországba igyekvő befektetők nem szerepelnek a jogosultak listáján.

A dokumentum azt is javasolja, hogy az elnök hatáskörét bővítsék ki, hogy meghatározhassa azon személyek kategóriáját, akik “nemcsak humanitárius okokból, hanem bármilyen más okból” jogosultak az orosz állampolgárság egyszerűsített megszerzésére.

A törvényjavaslat nem sokkal azután született, hogy az orosz államfő nyilatkozott az Oroszországot érintő demográfiai problémákról. A múlt héten tartott éves maratoni sajtótájékoztatóján Putyin azt mondta, hogy az ország 146 milliós lakossága “nem elegendő” egy ilyen hatalmas terület lefedésére.

Megjegyezte, hogy csak mintegy 81 millióan vannak munkaképes korban, és hozzátette, hogy ez gazdasági hátrányt jelent Oroszország számára, mivel az ország méretéhez képest ez a szám túl alacsony.

Putyin még december elején elmondta, hogy azoknak, akik Oroszországba szeretnének emigrálni, először tanulmányozniuk kellene az ország szokásait és nyelvét, mielőtt megteszik az első lépést. “Meg kell győződnünk arról, hogy azok az emberek, akik ide szeretnének jönni dolgozni, még hazájukban felkészüljenek az országunkba történő belépésre” – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó