2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva
Array

Putyin döntött az orosz olajkitermelés csökkentéséről

Vlagyimir Putyin elnök döntött az orosz olajkitermelés csökkentéséről az olajvállalatok vezetőivel kialakult konszenzus alapján – mondta Dmitrj Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai moszkvai sajtóértekezletén.

Peszkov szerint nem folynak tárgyalások arról, hogy a társaságokat a kitermelés visszafogásáért kompenzálnák. Hozzátette: “az olajár minden 5 dolláros növekedése pótlólagos jövedelmet jelent a költségvetésünk és a cégeknek is”.

Korábban Leonyid Fedun, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajvállalat, a Lukoil alelnöke és társtulajdonosa nyilatkozott arról, hogy kompenzációra számít az állam részéről, mert a kitermelés befagyasztása kiadásokkal jár.

Az OPEC tagállamai november végén döntöttek úgy, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba, ezen belül Oroszország a maga részéről 300 ezer hordó termeléscsökkentést vállalt 2017 első felére.

Az OPEC-megállapodás után a Reuters hírügynökség azt írta, hogy az alku létrejöttében kulcsszerepe volt Putyinnak, aki közvetített az iráni és a szaúd-arábiai kormány között.

Az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli olajtermelő országok képviselői szombaton Bécsben tanácskoznak majd. Oroszország a fórumra Alekszandr Novak energiaügyi minisztert delegálja, aki szerdán találkozik majd az orosz olajvállalatok vezetőivel, hogy megvitassa velük a kitermelés visszafogásának részleteit. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó