2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Putyin: az ostobaságuk miatt halnak meg a külföldi zsoldosok Ukrajnába

Nemcsak az ukrán hadsereg, hanem a külföldi zsoldosok is nagy veszteségeket szenvednek a kijevi ellentámadásban Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint. Az erőfeszítéseiket kudarcként jellemezte.

A június elején megindult támadás óta az ukrán fegyveres erők “már több mint 26 ezer embert veszítettek” – mondta Putyin belarusz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval vasárnap Szentpéterváron tartott találkozóján.

Ami a külföldi zsoldosokat illeti, ők is jelentős veszteségeket szenvednek” az ellentámadás során – tette hozzá az orosz vezető.

Lukasenko felvetette, hogy a hibás taktika az oka, ami a “csoportokban történő menetelést” jelenti. Putyin válaszul azt mondta, hogy ez “az ő ostobaságuk miatt” történt.

Moszkva gondoskodni fog arról, hogy “azon országok nyilvánossága, amelyek kormányai embereket küldenek a háborús övezetbe”, tisztában legyen azzal, hogy mi történik valójában az ukrajnai harctéren – ígérte az orosz elnök.

“Tájékoztatni fogjuk az embereket, hogy értékelni tudják kormányaik cselekedeteit”.

Szombaton az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrajnai orosz katonai művelet 2022 februári kezdete óta mintegy 4990 külföldi harcost öltek meg, és nagyjából ugyanennyien menekültek el az országból.

Az orosz fegyveres erők folytatni fogják a külföldi zsoldosok célzott megsemmisítését Ukrajna területén” – figyelmeztetett a tárca.

A hónap elején a védelmi minisztérium azt állította, hogy Kijev fokozta erőfeszítéseit, hogy több harcost toborozzon a világ minden tájáról, mert otthon ember hiány van. A külföldi csapatokat többnyire “ágyútöltelékként használják a hústámadásokhoz” – mondta, azoknak címezve, akik azon gondolkodnak, hogy Ukrajnába jöjjenek.

Moszkva a konfliktus során végig arra figyelmeztetett, hogy a zsoldosokat a nemzetközi jog nem tekinti harcosoknak, és “a legjobb, ami rájuk vár, ha élve fogják el őket, az a bírósági tárgyalás és a maximális börtönbüntetés”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó