2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Putyin: az oroszellenes szankciók nem tükrözik a globális valóságot

A Nyugat döntése az ukrajnai konfliktus miatti oroszországi szankciókról opportunista politikai érdekek miatt született, amelyek nem tükrözik a globális valóságot – jelentette ki hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az elnök az orosz fémiparral foglalkozó virtuális találkozón felszólalva megjegyezte, hogy az ágazat továbbra is kihívásokkal néz szembe a nyugati szankciók miatt. Kiemelte a nemzetközi piacokhoz való korlátozott hozzáférés problémáját, valamint a szerelvények, hengerelt fémek és acéllemezek oroszországi gyártásához szükséges külföldi berendezések vásárlására vonatkozó tilalmat.

“Mint már mondtam, ezeket a döntéseket a nyugati országok politikai érdekek miatt hozták, ráadásul aktuális, opportunista érdekek miatt, és nem tükrözik a realitásokat sem a világpolitikában, sem a világgazdaságban” – állította.

Vlagyimir Putyin azzal érvelt, hogy a nyugati szankciók nem vették figyelembe a “nyilvánvaló következményeket”, például az építőanyagok drágulását a nemzetközi piacon és a globális infláció felpörgetését.

“Az egyszerű polgárok jólétének és életminőségének csökkenése, elsősorban Európában, nem érdekli a politikusokat, nem is beszélve olyan dolgokról, mint a Kereskedelmi Világszervezet elveinek betartása. Ezeket a dolgokat egyszerűen a szemétbe dobták” – tette hozzá az orosz elnök.

Putyin az orosz fémipar korlátozására irányuló kísérleteket a tisztességtelen verseny egyértelmű megnyilvánulásának nevezte, a Nyugat azon törekvésének, hogy akadályozza az orosz vállalkozásokat és a világpiacokat a saját javukra alakítsa át.

A nyugati országok, köztük az Egyesült Államok és az EU-tagállamok az orosz gazdaság szinte minden területére kiterjedő szankciókat vezettek be azóta, hogy február végén Moszkva katonai offenzívát indított Ukrajnában. Az intézkedések között szerepelnek az orosz olajra és gázra, árukra és pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó korlátozások.

Putyin a múlt hónapban illegitimnek nevezte a szankciókat, mondván, hogy azok figyelmen kívül hagyják a másik ország szuverenitásának tiszteletben tartására és a belügyeibe való be nem avatkozásra vonatkozó alapelveket. Ragaszkodott ahhoz, hogy az ilyen intézkedések nemcsak az államok és népek közötti kapcsolatokat károsítják, hanem aláássák a globális jogrendszert is.

Putyin megismételte továbbá Moszkva álláspontját, miszerint mindig megbízható és felelős partnere lesz azoknak, akik elkötelezettek a kölcsönösen előnyös, kiszámítható üzleti együttműködés mellett. Megfogadta ugyanakkor, hogy Oroszország nem fog a saját kárára együttműködni “azokkal, akik egyértelműen barátságtalanok velünk szemben”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...