2023, február 6.
-2.6 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Putyin: az olajárplafon is visszafelé sül el

A Nyugat által az orosz olajexportra kivetett árplafon inkább az intézkedést elfogadó országokat fogja érinteni, mint magát Oroszországot – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin elnök. Megjegyezte, hogy a plafon megegyezik azokkal az árakkal, amelyeken az ország jelenleg is értékesíti nyersolaját.

“Semmilyen körülmények között nem fogunk veszteségeket elszenvedni” – mondta Putyin az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón a kirgiz fővárosban, Biskekben.

Az orosz tengeri olaj hordónkénti 60 dolláros árkorlátozását az EU, a G7-országok és Ausztrália december 5-én vezette be. Ez megtiltja a nyugati vállalatoknak, hogy biztosítást és egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak orosz olajszállítmányokhoz, kivéve, ha a rakományt a megadott áron vagy az alatt vásárolják meg.

Oroszország nem tervezi, hogy olajat ad el az árplafont támogató országoknak – mondta Putyin, hozzátéve, hogy az intézkedés megtorlására irányuló konkrét lépéseket a következő napokban elnöki rendeletben fogják felvázolni.

Putyin szerint Oroszország szükség esetén fontolóra veszi az olajtermelés csökkentését, bár egyelőre nem született döntés a kérdésben.

“Van egy megállapodásunk az OPEC+ csoporttal egy ismert termelési célról, ha szükséges, gondolkodni fogunk valamilyen kiegészítőn” – mondta.

Az orosz vezető szerint az árplafon bevezetése elkerülhetetlenül csökkenteni fogja az olajszektorba történő beruházásokat, és az egekbe repíti a nyersolaj világpiaci árát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...