2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Putyin: az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését

A szentpétervári gazdasági fórumon jelenlévő külföldi hírügynökségek vezetőivel való találkozóján Putyin kijelentette: „nem mi juttattuk az orosz-amerikai kapcsolatokat abba az állapotba, amiben ma vannak”. Mint a „Novosztyi” hírügynökség jelenti, az államfő kijelentette: Moszkva egyetlen olyan lépést sem tett, ami kárt tett volna a Washingtonnal fennálló viszonyban.

Putyin álláspontja szerint Oroszország és az Egyesült Államok között nincs nézeteltérés, de az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését.

„Talán bizony mi vezettünk be szankciókat az Egyesült Államok ellen? Hiszen az Egyesült Államok az, amelyik mindenféle indokkal, vagy éppen indok nélkül szankciókat vezetett be, és vezet be ellenünk, továbbra is. Teszi ezt csak azért, mert létezünk. Ám ezzel meg kell békülni. Oroszország van, volt, és lesz is. Ahogy van és lesz az Egyesült Államok is, amely fontos szerepet játszik a világban. Nagyon szeretnénk, hogy stabilizáló szerepet játsszon” – tette hozzá.

Ezzel együtt, az államfő azt várja, hogy a Joe Biden amerikai vezetővel való június 16-i genfi találkozóját a konstruktív szellem hassa át.

Korábban Putyin fölvetette, hogy már előzőleg állapodjanak meg életünkről a változó világban.

Az államfő egyszersmind ismertette, hogy mit vár a Bidennel lefolytatandó megbeszéléseitől, elmondta, hogy mi a fő célja az amerikai elnökkel való találkozójának, és megszabta az Egyesült Államokkal való viszony normalizálásának a feltételeit.

A Kremlben kijelentették, hogy Putyin kész bármilyen témát megvitatni Bidennel. Óva intettek azonban a találkozóval szembeni túlzott elvárásoktól. Kizárták továbbá, hogy a genfi találkozó előtt Putyin és Biden érintkezésbe lépjen egymással.

Mint emlékezetes, a két államfő a tervek szerint június 16-án találkozik, Genfben. A felek várhatóan megvitatják a stratégiai stabilitással, a világjárvány elleni harccal, a nemzetközi politika napirendjén levő ügyekkel, és a regionális konfliktusokkal összefüggő kérdéseket.

Kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre a hivatalosan nem barátinak minősített országok azon cégeivel és állampolgáraival, amelyek és akik nem tekintik az ellenségüknek Moszkvát. Az ebbe a kategóriába sorolt államok május 13-án közzétett listáján eddig csak az Egyesült Államok és Csehország szerepel.

Az orosz vezető rámutatott, hogy az amerikai cégek minden politikai korlátozás ellenére népes küldöttséggel voltak jelen a szentpétervári fórumon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó