2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Putyin: az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését

A szentpétervári gazdasági fórumon jelenlévő külföldi hírügynökségek vezetőivel való találkozóján Putyin kijelentette: „nem mi juttattuk az orosz-amerikai kapcsolatokat abba az állapotba, amiben ma vannak”. Mint a „Novosztyi” hírügynökség jelenti, az államfő kijelentette: Moszkva egyetlen olyan lépést sem tett, ami kárt tett volna a Washingtonnal fennálló viszonyban.

Putyin álláspontja szerint Oroszország és az Egyesült Államok között nincs nézeteltérés, de az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését.

„Talán bizony mi vezettünk be szankciókat az Egyesült Államok ellen? Hiszen az Egyesült Államok az, amelyik mindenféle indokkal, vagy éppen indok nélkül szankciókat vezetett be, és vezet be ellenünk, továbbra is. Teszi ezt csak azért, mert létezünk. Ám ezzel meg kell békülni. Oroszország van, volt, és lesz is. Ahogy van és lesz az Egyesült Államok is, amely fontos szerepet játszik a világban. Nagyon szeretnénk, hogy stabilizáló szerepet játsszon” – tette hozzá.

Ezzel együtt, az államfő azt várja, hogy a Joe Biden amerikai vezetővel való június 16-i genfi találkozóját a konstruktív szellem hassa át.

Korábban Putyin fölvetette, hogy már előzőleg állapodjanak meg életünkről a változó világban.

Az államfő egyszersmind ismertette, hogy mit vár a Bidennel lefolytatandó megbeszéléseitől, elmondta, hogy mi a fő célja az amerikai elnökkel való találkozójának, és megszabta az Egyesült Államokkal való viszony normalizálásának a feltételeit.

A Kremlben kijelentették, hogy Putyin kész bármilyen témát megvitatni Bidennel. Óva intettek azonban a találkozóval szembeni túlzott elvárásoktól. Kizárták továbbá, hogy a genfi találkozó előtt Putyin és Biden érintkezésbe lépjen egymással.

Mint emlékezetes, a két államfő a tervek szerint június 16-án találkozik, Genfben. A felek várhatóan megvitatják a stratégiai stabilitással, a világjárvány elleni harccal, a nemzetközi politika napirendjén levő ügyekkel, és a regionális konfliktusokkal összefüggő kérdéseket.

Kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre a hivatalosan nem barátinak minősített országok azon cégeivel és állampolgáraival, amelyek és akik nem tekintik az ellenségüknek Moszkvát. Az ebbe a kategóriába sorolt államok május 13-án közzétett listáján eddig csak az Egyesült Államok és Csehország szerepel.

Az orosz vezető rámutatott, hogy az amerikai cégek minden politikai korlátozás ellenére népes küldöttséggel voltak jelen a szentpétervári fórumon.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...