2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Putyin: az afrikai kontinens az új többpólusú világ egyik pillérévé válik

Az afrikai kontinens az új többpólusú világ egyik pillérévé válik, és Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse virágzását – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök szerdán.

A július 27-én és 28-án Szentpéterváron megrendezendő Oroszország-Afrika gazdasági és humanitárius fórum résztvevőihez intézett köszöntőjében Putyin jelezte, hogy Moszkva nagy értéket lát az afrikai nemzetekkel való együttműködésben.

“Oroszország támogatja az afrikai államok törekvését a társadalmi és gazdasági stabilitás és fejlődés elérésére. Fontos, hogy az Afrikával való együttműködésünk az elmúlt években új szintre lépett” – mondta, hozzátéve, hogy Moszkva tovább kívánja fejleszteni a kereskedelmet és a befektetéseket, valamint segíteni kívánja a szegénység elleni küzdelmet, az emberek képzését és az élelmezésbiztonságot.

És természetesen továbbra is minden lehetséges módon segíteni fogjuk afrikai partnereinket abban, hogy megerősítsék nemzeti és kulturális szuverenitásukat és aktívabban részt vegyenek a regionális és globális kérdések megoldásában.

Az orosz elnök hozzátette, hogy Afrika most “egyre magabiztosabban érvényesíti magát a kialakulóban lévő többpólusú világ egyik pólusaként”, és megjegyezte, hogy biztos benne, hogy a fórum további lendületet ad a kontinens és Moszkva hosszú távú együttműködésének.

Orosz tisztviselők szerint a csúcstalálkozón 49 afrikai küldöttség vesz részt, 17 kormányt államfők képviselnek. Közben kedden Oleg Ozerov, az Oroszország-Afrika Partnerségi Fórum titkárságának elnöke elmondta, hogy a találkozón nagyon szilárd megállapodáscsomagot írnak alá, többek között a terrorizmus elleni küzdelemről, a fegyverek világűrbe történő telepítésének tilalmáról és a nemzetközi biztonságról, valamint egy általános politikai nyilatkozatot és egy 2023-2026-ra szóló közös cselekvési tervet.

A csúcstalálkozón szó lesz az Afrikába irányuló orosz gabona- és műtrágyaszállítás útvonalainak kialakításáról is – jegyezte meg Ozerov, aki szerint a vonatkozó megbeszélésekre azután kerül sor, hogy Moszkva visszalépett az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött gabonamegállapodástól, arra hivatkozva, hogy a Nyugat nem szüntette meg az orosz mezőgazdasági exportot akadályozó szankciókat.

Kedden azonban Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azt állította, hogy a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Franciaország “példátlan nyomást” gyakorolnak az afrikai országokra, hogy megakadályozzák részvételüket a csúcstalálkozón.

“A nyugati országok valójában az afrikai államok szuverén jogának útjában állnak, hogy önállóan válasszanak partnereket mind az együttműködés kiterjesztéséhez… a különböző területeken, mind a forró kérdések megvitatásához” – mondta a szóvivő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó