2023, április 2.
14 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Putyin aláírta! Jönnek az orosz válasz szankciók Ukrajna ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi Oroszország számára a szankciók alkalmazását ukrán vállalatokkal és magánszemélyekkel szemben, válaszul Ukrajna oroszellenes szankcióira – olvasható a Kreml honlapján.

A rendelet válasz az ukránok barátságtalan lépéseire, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókra, valamint az orosz nemzeti érdekek védelmét szolgálja – írják.

Az orosz kormány elrendelte annak a listának létrehozását, amelyen azok a magánszemélyek és vállalatok szerepelnek, akikkel szemben speciális gazdasági intézkedéseket alkalmaznak.

Ukrajna 2014 februárja óta 1228 orosz magánszemély és 468 orosz vállalat ellen vezetett be szankciókat. Az ukrán listán nem csak politikusok és tisztviselők, de újságírók és üzletemberek is szerepelnek. Kijev kitiltotta az országból az orosz média képviselőit, köztük tévécsatornákat.

2017-ben Kijev szankciókat vezetett be orosz internetes és médiavállalatok ellen is, többek között betiltotta Ukrajnában az egyik legnépszerűbb közösségi oldal a Vkontakt-ot, a Yandex (Jandeksz) keresőóriást, a Mail.ru csoportot és a Kaspersky-t is.

Putyin egyébként hétfőn kijelentette, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjául szolgáló Szevasztopol városa de jure mindig is Oroszország része volt, mert amikor a Krímet a Szovjetunión belül 1954-ben -törvénytelenül- Oroszországtól Ukrajnának adták át, a központi alárendeltségű városról “egyszerűen megfeledkeztek”.

Az orosz elnök rámutatott, hogy amíg a félsziget átadását az orosz, az ukrán és a szovjet legfelsőbb tanács is jóváhagyta, addig Szevasztopolét nem, ezért a Fekete-tengeri Flotta anyakikötője sosem került át az Orosz Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság joghatósága alól Ukrajna joghatósága alá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: orosz tűzörvény zúdul az ukrán állásokra a Szvatovo-Kremenna fronton

Az orosz Központi Katonai Körzet egységei folytatják offenzívájukat a frontvonalon Szvatovo-Kremenna közelében. Az orosz páncélos csoportok támadása előtt rakéta-sorozatvetők, tarackok és harckocsik tűzörvénye zúdul az...

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...
spot_img

Videó