2022, május 17.
20.6 C
Budapest
9 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin aláírta! Jönnek az orosz válasz szankciók Ukrajna ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi Oroszország számára a szankciók alkalmazását ukrán vállalatokkal és magánszemélyekkel szemben, válaszul Ukrajna oroszellenes szankcióira – olvasható a Kreml honlapján.

A rendelet válasz az ukránok barátságtalan lépéseire, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókra, valamint az orosz nemzeti érdekek védelmét szolgálja – írják.

Az orosz kormány elrendelte annak a listának létrehozását, amelyen azok a magánszemélyek és vállalatok szerepelnek, akikkel szemben speciális gazdasági intézkedéseket alkalmaznak.

Ukrajna 2014 februárja óta 1228 orosz magánszemély és 468 orosz vállalat ellen vezetett be szankciókat. Az ukrán listán nem csak politikusok és tisztviselők, de újságírók és üzletemberek is szerepelnek. Kijev kitiltotta az országból az orosz média képviselőit, köztük tévécsatornákat.

2017-ben Kijev szankciókat vezetett be orosz internetes és médiavállalatok ellen is, többek között betiltotta Ukrajnában az egyik legnépszerűbb közösségi oldal a Vkontakt-ot, a Yandex (Jandeksz) keresőóriást, a Mail.ru csoportot és a Kaspersky-t is.

Putyin egyébként hétfőn kijelentette, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjául szolgáló Szevasztopol városa de jure mindig is Oroszország része volt, mert amikor a Krímet a Szovjetunión belül 1954-ben -törvénytelenül- Oroszországtól Ukrajnának adták át, a központi alárendeltségű városról “egyszerűen megfeledkeztek”.

Az orosz elnök rámutatott, hogy amíg a félsziget átadását az orosz, az ukrán és a szovjet legfelsőbb tanács is jóváhagyta, addig Szevasztopolét nem, ezért a Fekete-tengeri Flotta anyakikötője sosem került át az Orosz Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság joghatósága alól Ukrajna joghatósága alá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS