2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva
Array

Putyin: a Sanghaji Együttműködési Szervezet felveheti a harcot a terrorizmussal

Putyin szerint a Sanghaji Együttműködési Szervezete eredményesen harcolhatna a kábítószer-kereskedelem bevételeiből támogatott terrorizmus ellen –írja Vesztyi. Oroszország javasolta, hogy a SCO regionális szervezetein belül létre kellene hozni egy munkacsoportot, amely eredményesen harcolhatna a kábítószer-kereskedelem bevételeiből támogatott terrorizmus ellen. Az orosz elnök Baskíria fővárosában, Ufában zajló SESZ-ülés idején tette a javaslatot.

„Számunkra úgy tűnik, hogy megérett az idő egy regionális antiterrorista struktúra felállítására, amely a terrorizmus ezen fajtájával eredményesen vehetné fel a harcot” –mondta Putyin, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre nagyobb mennyiségben áramlik ki Afganisztán völgyeiből a kábítószer, és az ennek eladásából származó hatalmas bevétel a terrorizmus és az extrémizmus támogatását erősíti. Az elmúlt évben az ópiumtermelés 7%-al növekedett az afgán falvakban. A 2013 évhez képest amikor becsült össztermelés 5 500 tonna volt, a 2014-es év „termése” 6 600 tonnára növekedett.

Putyin kihangsúlyozta, hogy Afganisztánban egyre romlik a helyzet, növekszik a kábítószerek termelése, és az Iszlám Állam is egyre határozottabban hódít tért a falvakban és a városokban. „Komoly aggodalmat kelt a helyzet romlása” –fejtette ki az orosz elnök- „az évtizedes katonai megszállás semmilyen pozitív eredményt nem hozott az ország életébe, sőt egyre jobban teret hódít és aktivizálódik  az Iszlám Állam a térségben” -folytatta az elnök- „a növekvő ópiumtermelés bevétele pedig a terroristák zsebeiben köt ki” –fejezte be Putyin.

Vlagyimir Putyin szerint a SCO-országok védelmi minisztériumai megegyeztek abban, hogy az  Ufában megrendezett ülés után közös kordinációs centrumot hoznak létre a lehetséges veszélyek felismerésére és elhárítására, valamint évente közös antiterrorista gyakorlatot tartanak.

Információ: SCO-Sanghaji Együttműködési Szervezet, közös koordinációs centrum a katonai és védelmi jellegű feladatok megoldására. Tagországok: Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizia, Üzbekisztán, Tadzsikisztán. Megfigyelői státuszban: Afganisztán, Irán, India, Mongólia, Pakisztán.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...