2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Putyin: a német vezetők jobban törődnek a NATO-val, mint a saját népükkel

Berlin hibát követett el, amikor a NATO-val szembeni kötelezettségeit a német nép érdekei fölé helyezte – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Most az üzleti élet, az ország gazdasága és polgárai fizetnek meg ezért a hibáért – mondta pénteken újságíróknak.

“Úgy tűnik, valamiféle szövetségi kötelezettségeket helyezett előtérbe” Németország “az Észak-atlanti Szerződés Szövetségének keretein belül” – mondta Putyin a kazahsztáni Asztanában tartott közép-ázsiai-orosz csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

“Helyes vagy helytelen? Úgy vélem, hogy hiba, és az üzleti élet, a gazdaság és a [Német Szövetségi Köztársaság] polgárai fizetnek ezért a hibáért, mert negatív gazdasági következményei vannak általában az euróövezetre és különösen a Szövetségi Köztársaságra nézve” – mutatott rá Putyin.

Az orosz elnök egy újságírói kérdésre válaszolt, amely Berlin szerepére vonatkozott az ukrajnai konfliktusban, ahol Berlin Kijev kulcsfontosságú támogatói közé tartozik.

Az orosz államfő szerint a német hatóságoknak “maguknak kell eldönteniük, hogy mi a fontosabb: egyes szövetséges kötelezettségek teljesítése, ahogy ők látják, vagy saját népük érdekeinek, nemzeti érdekeiknek biztosítása”.

A hét elején Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy Kijev megkapta a német IRIS-T csúcstechnológiájú légvédelmi rendszer első egységét. Német kollégája, Christine Lambrecht a szállítmányt fontos hozzájárulásnak nevezte ahhoz, hogy a kelet-európai ország meg tudja védeni magát a “rakétatámadásoktól”.

Mindezt úgy, hogy a német hadsereg eddig egyetlen egységet sem kapott a földi telepítésű IRIS-T rendszerből, ami miatt egyes politikusok és médiumok aggodalmaknak adtak hangot, amelyek szerint az ország saját fegyverkészletét kimeríti azzal, hogy a fegyvereket Kijevnek küldi.

Olaf Scholz német kancellár korábban azt mondta, hogy Berlin továbbra is támogatja Ukrajnát, “ameddig csak szükséges”.

Miután Oroszország február végén megkezdte katonai műveletét Ukrajnában, számos nyugati állam példátlan szankciókat vezetett be az ország ellen. Ez a Nyugat-Európába, köztük Németországba irányuló orosz földgázszállítások jelentős visszaeséséhez vezetett, ami az energiaárak szárnyalását és az infláció gyorsulását eredményezte.

Berlin egy sor intézkedést vezetett be, amelyek célja a téli energiafogyasztás csökkentése. Eközben a tűzifa ára augusztusban több mint 85%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest – derül ki a Destatis, a szövetségi statisztikai hivatal friss jelentéséből.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....