2024, március 3.
11.5 C
Budapest
-2.7 C
Moszkva

Putyin: a mesterséges intelligencia az emberi lét új fejezetét nyitja meg

Az emberiség a mesterséges intelligencia (AI) olyan területeken való alkalmazásával, mint a tudomány, az oktatás és az egészségügy, létének új fejezetébe lép – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy moszkvai mesterséges intelligencia-konferencián, “nyilvánvaló” fejleménynek nevezve a technológia megjelenését.

Az orosz államfő a Mesterséges intelligencia útja 2023 című fórum plenáris ülésén felszólalva megjegyezte, hogy az új technológia egyre nagyobb teret nyer az ország gazdaságának és társadalmi szférájának minden ágazatában.

Putyin példaként rámutatott, hogy az AI-t jelenleg az üzemanyag- és energiaágazatban használják a kútfejlesztés költségeinek jelentős csökkentésére, és megoldja a biztonságos logisztika összetett problémáit az Északi tengeri útvonalon.

Az elnök szerint az emberek körében “egyre nagyobb a bizalom” a “forradalmi technológia” iránt.

“Hála Istennek, polgáraink megértik, hogy az AI egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a mindennapi folyamatokat, javítja az irányítás minőségét és a közszolgáltatások nyújtásának mechanizmusait” – mondta.

Putyin a továbbiakban megjegyezte a képek és szövegek létrehozására képes generatív mesterséges intelligencia gyors fejlődését, és az ilyen technológia megjelenését “az emberi elme kiemelkedő teljesítményének” nevezte.

Elismerte azonban, hogy az ilyen fejlesztések kérdéseket vetnek fel az ilyen technológia etikai, erkölcsi és társadalmi következményeivel kapcsolatban is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai AI fórumon.

“Még olyan javaslatok is vannak, amelyek a generatív és az úgynevezett erős mesterséges intelligencia további munkájának szüneteltetésére irányulnak” – mondta Putyin, de ragaszkodott ahhoz, hogy a jövő “nem a technológiafejlesztés betiltásában rejlik”.

“Egyszerűen lehetetlen betiltani, a technológia úgyis fejlődni fog. Ha valamit betiltunk, azt máshol fogják kifejleszteni” – mondta.

Az elnök rámutatott, hogy ha Oroszország megpróbálná megállítani a mesterséges intelligencia technológiájának fejlesztését, akkor az ország lemaradna a világ többi részéhez képest, és azt mondta, hogy ezt a véleményt “mindenki” osztja, akinek lehetősége van a mesterséges intelligencia fejlesztésére.

Ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiai fejlődés etikai szabályozását illeti, Putyin azt javasolta, hogy az ilyen irányelveket a hagyományos értékeknek és a kultúrának kell meghatároznia.

A modern nyugati AI-rendszerek és keresőmotorok Putyin szerint elsősorban a nyugati piacnak szólnak, és gyakran nagyon “szelektív és elfogult módon működnek, nem veszik figyelembe, sőt néha egyszerűen figyelmen kívül hagyják és kiiktatják például az orosz kultúrát”.

Úgy fogalmazott, hogy a technológiai forradalom korában “a kulturális és szellemi örökség az, ami a nemzeti identitás megőrzésének kulcstényezője”. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az orosz megoldásokat felhasználva “megbízható, átlátható és biztonságos mesterséges intelligencia-rendszereket hozzanak létre az emberek számára”.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: a Nyugat politikai játszmái hátráltatják az Ukrajnának nyújtott segélyeket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta országa nyugati támogatóit, amiért késlekednek a Kijev háborús erőfeszítéseit segítő pénzeszközök kiutalásával. A 60 milliárd dolláros amerikai katonai segélytörvény, amely...

Szijjártó: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó...

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...
spot_img

Videó