2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva
Array

Putyin a földgáz iránti kereslet növekedésével számol

Vlagyimir PutyinOroszországnak a stratégiai tervezéskor abból kell kiindulnia, hogy nőni fog a földgáz iránti kereslet a hazai és az európai, valamint az ázsiai és csendes-óceáni piacon egyaránt – jelentette ki Vlagyimir Putyin a gázpiaci kérdéseket érintő pénteki tanácskozáson. Szakértők szerint 2012-ben az Oroszországban és külföldre eladott orosz földgáz mennyisége eléri a 2007-es, válság előtti időszakét. Putyin a Leningrád megyei Kirisiben tartott értekezleten emlékeztetett arra, hogy Oroszországban 2011-ben több mint 3 százalékkal nőtt a földgázkitermelés, elérte a 670 milliárd köbmétert. Az orosz kormányfő arra számít, hogy az Északi Áramlat gázvezeték második ágát időben befejezik. Mint mondta: a tenger alatti szakasz több mint felén túl vannak, a fejlesztés a tervezett ütemben halad. Azt remélte, hogy valóban elkezdődik a év végén a Déli Áramlat Fekete-tenger alatt húzódó szakaszának építése. Az orosz kormány nem tervezi a tavaly elhatározottat meghaladó földgázár emelést a hazai fogyasztók számára – hangzott el a tanácskozáson. Putyin utalt rá, hogy a Gazprom kezdeményezte a további gázáremelést, de kérte, hogy erre később térjenek vissza. A megbízható őszi-téli földgázellátást viszont célul tűzte ki az állami cég számára az orosz kormányfő. Szerinte növelni kell a cseppfolyós földgáz kitermelését. Mint mondta: a Szahalin-2 mellett a Jamal-félszigeten az idén megkezdik a feltárást.  A geológiai kutatások erősítésére szólított fel a sarkköri talapzat alatt is, mert bár Oroszország jelenleg a világon a legtöbb fellelt földgázkészlettel rendelkezik (50 trillió – 50 milliárdszor milliárd – köbméterrel), szerinte nem szabad levenni a napirendről az újabb lelőhelyek feltárását.

Vlagyimir Putyin kiadta az utasítást arra, hogy meg kell tisztítani a hazai földgázpiacot a zavaros és általa fél-bűnözőinek nevezett szervezetektől. Már gyűjtik az adatokat az állami cégek munkatársainak és azok családtagjainak részvételéről a kereskedelmi struktúrákban.
A tanácskozást megelőzően az orosz kormányfő indította el a balti vezetékrendszer második ága, a BTS-2 tesztüzemét. Az uszty-lugai kikötőből az első olajszállító hajó is elindult pénteken, a célállomás a  BTS-2 vezeték felé, amely az orosz kőolaj európai célországokba továbbítását szolgálja.     
Az olajágazatot érinti az a hír is, hogy csütörtökön Vlagyimir Putyin kormányfő a Rosznyefty állami olajcég első elnökhelyettesét, Pavel Fjodorovot energetikai miniszterhelyettesnek nevezte ki.

{phocagallery view=category|categoryid=12|imageid=45|detail=1|pluginlink=0|type=2}

A cégnél nagy veszteségnek tartják a gázvezeték-lobbista Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes bizalmasa, Fjodorov kiválását, mert a cég így pénzügyi háttér nélkül marad. A Vedomosztyi című lap szerint az  orosz energetikai minisztérium élén ugyanakkor nem ez lesz az egyetlen lehetséges változás az elnökválasztás után.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...