2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Putyin: a bűnözőknek nincs helyük az orosz politikában

Vlagyimir PutyinA bűnözőknek nincs helyük az orosz politikában – jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán Oroszország helyzetét értékelő beszédében. Az orosz államfői posztra májusban harmadszor is beiktatott politikus Moszkvában, a törvényhozás felső háza és a régiók vezetői, valamint a regionális parlamentek képviselői előtt értékelte az ország politikai, gazdasági, társadalmi állapotát, szabta meg a kormányzati feladatokat. A helyi törvényhozás képviselőit első alkalommal hívták meg a hagyományos évértékelőre. Vlagyimir Putyin közel másfél órás beszédét az állami televíziós csatornák élőben közvetítették, az érdeklődés a helyszínen is hatalmas volt. Az orosz hatalmi elit, de az ellenzék is arra volt kíváncsi, folytatódik-e az elnöki szigor. Az orosz és a külföldi sajtó érdeklődése pedig elsősorban arra terjedt ki, hogy milyen hosszú beszédet enged meg az orosz államfő egészségi állapota. Szergej Ivanovnak, az elnöki hivatal vezetőjének előrejelzése szerint Putyin alig egy órát beszélt volna, a politikuson azonban a nem látszott a jele annak, amit a hazai és a világsajtó hetek óta tárgyal, nevezetesen: az elnöknek derék, vagy hátfájdalmai lennének.

 

Az államfő beszélt az állam gondoskodó szerepének erősítéséről, hangsúlyozván, hogy nem feledkezik meg azokról, akik rá szavaztak. Üzent a végrehajtó hatalomnak, és egyúttal a hivatalnoksereggel elégedetleneknek is, mondván, hogy az államhatalomnak átláthatónak és az állampolgárok számára elérhetőnek kell lennie. A korrupció elleni fellépésre utalva közölte, hogy a hatalom megtisztítását és megújítását következetesen és keményen végrehajtják.

Vlagyimir Putyin többször hangoztatta, hogy erős és független Oroszországra van szükség, amely kiállja a világban egyre élesedő konkurenciaharc próbáját. Mint mondta, elsősorban az energiaforrásokért folytatott versenyben kell helytállni, s eközben még jobb világhatalmi pozíciót elérni. Folyamatosan hangsúlyozta az ország védelmének, katonai erejének növelését és a hazafiasságra való nevelés fontosságát.

{phocagallery view=category|categoryid=12|limitstart=0|limitcount=1|detail=1|pluginlink=0|type=2}

Vlagyimir Putyin képekben! Kattintson a galériához!

Az orosz államfő megfogalmazása szerint Oroszországnak “keresetté” kell válnia a világban, hogy számításba vegyék minden fontos geopolitikai kérdésben.

A belpolitikai távlatokat érzékeltetve kijelentette: Oroszországnak nincs más választása, mint a demokrácia. Hozzátette azonban, hogy csak azzal az ellenzékkel kívánnak párbeszédet folyatni, amely úgymond civilizált módon tevékenykedik és betartja a törvényes kereteket.

Az orosz államfő ezzel a parlamenten kívüli politikai erőknek üzent, amelyek szombatra úgynevezett szabadságmenetet hirdettek Moszkvában, de a kért útvonalra a szervezők nem kaptak engedélyt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...