2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

Porosenko: a felkelők választásai aláásák a békét

Az egész kelet-ukrajnai békefolyamatot veszélyezteti a felkelők “álválasztása” – jelentette ki Pjotr Poroshenko ukrán elnök kedden Kijevben.

 A felkelők által kikiáltott köztársaságokban e hét vasárnap készülnek általános, azaz elnök- és parlamenti választásokat rendezni.

Az Ukrajna-szerte múlt vasárnap megtartott előre hozott parlamenti választások megrendezését a felkelők nem engedélyezték az általuk uralt területeken. Porosenko elnök leszögezte, hogy a felkelők november 2-i választása súlyos ellentmondásban van a szeptember 5-én aláírt minszki jegyzőkönyv betűjével és szellemével.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lap keddi számában kijelentette, hogy Moszkva el fogja ismerni a felkelők november 2-i választásának eredményét. A felkelők a most vasárnap tartandó saját választásukhoz ragaszkodva egyúttal elutasítják azt is, hogy december 7-én helyhatósági választásokat rendezzenek a két megye egyes területein, ahogy azt Kijevben elhatározták.

Poroshenko államfő október 16-án írta alá a kijevi parlament által elfogadott törvényt a két kelet-ukrajnai megye egyes területeinek különleges jogállásáról. Ez a jogszabály három évre biztosítana különleges státust – vagyis a központi vezetéstől független önkormányzást és ehhez kapcsolódóan különleges jogokat – Donyeck és Luhanszk megye azon területeinek, amelyek most a felkelők ellenőrzése alatt állnak.

A különleges státust azonban a törvény értelmében a közigazgatási egységek csak azután kapnák meg, miután előre hozott helyhatósági választáson új önkormányzatokat és helyi vezetőket választanának, ennek időpontjául pedig a jogszabályban december 7-ét jelölték meg.

A felkelők a május 11-én általuk megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva utasították el az ukrajnai parlamenti és decemberi helyhatósági választásokon való részvételt. Azzal érveltek, hogy a referendumon – amelynek eredményét sem Kijev, sem a nemzetközi közösség nem fogadta el legitimnek – az ott élők úgy döntöttek, hogy a terület elszakad Ukrajnától, és önálló államokká alakul, így szerintük nincs létjogosultsága semmiféle ukrajnai választásnak a köztársaságaik területén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó