2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Porosenko: a felkelők választásai aláásák a békét

Az egész kelet-ukrajnai békefolyamatot veszélyezteti a felkelők “álválasztása” – jelentette ki Pjotr Poroshenko ukrán elnök kedden Kijevben.

 A felkelők által kikiáltott köztársaságokban e hét vasárnap készülnek általános, azaz elnök- és parlamenti választásokat rendezni.

Az Ukrajna-szerte múlt vasárnap megtartott előre hozott parlamenti választások megrendezését a felkelők nem engedélyezték az általuk uralt területeken. Porosenko elnök leszögezte, hogy a felkelők november 2-i választása súlyos ellentmondásban van a szeptember 5-én aláírt minszki jegyzőkönyv betűjével és szellemével.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lap keddi számában kijelentette, hogy Moszkva el fogja ismerni a felkelők november 2-i választásának eredményét. A felkelők a most vasárnap tartandó saját választásukhoz ragaszkodva egyúttal elutasítják azt is, hogy december 7-én helyhatósági választásokat rendezzenek a két megye egyes területein, ahogy azt Kijevben elhatározták.

Poroshenko államfő október 16-án írta alá a kijevi parlament által elfogadott törvényt a két kelet-ukrajnai megye egyes területeinek különleges jogállásáról. Ez a jogszabály három évre biztosítana különleges státust – vagyis a központi vezetéstől független önkormányzást és ehhez kapcsolódóan különleges jogokat – Donyeck és Luhanszk megye azon területeinek, amelyek most a felkelők ellenőrzése alatt állnak.

A különleges státust azonban a törvény értelmében a közigazgatási egységek csak azután kapnák meg, miután előre hozott helyhatósági választáson új önkormányzatokat és helyi vezetőket választanának, ennek időpontjául pedig a jogszabályban december 7-ét jelölték meg.

A felkelők a május 11-én általuk megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva utasították el az ukrajnai parlamenti és decemberi helyhatósági választásokon való részvételt. Azzal érveltek, hogy a referendumon – amelynek eredményét sem Kijev, sem a nemzetközi közösség nem fogadta el legitimnek – az ott élők úgy döntöttek, hogy a terület elszakad Ukrajnától, és önálló államokká alakul, így szerintük nincs létjogosultsága semmiféle ukrajnai választásnak a köztársaságaik területén.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...