2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Porosenko jóváhagyta az orosz tulajdonú bankokkal szembeni szankciókat

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön egy évre szankciókat léptetett életbe Ukrajnában működő öt orosz pénzintézet leánybankjával szemben.

Az intézkedés értelmében megtiltják az orosz bankoknak, hogy tőkét vigyenek ki az országból, illetve bármilyen más pénzügyi tevékenységet végezzenek az anyacég javára.

Ukrajnában nyolc orosz pénzintézetnek van leánybankja. A szankciók öt orosz pénzintézet, a Sberbank, a Prominvestbank, a VTB Bank, a BM-bank és a VS Bank leányait érintik. Ezek közül az első három állami tulajdonú, ötük ukrajnai piaci részesedése 8,6 százalék.

Az Ukrajnában működő orosz bankok leánycégei közül kettőnek, a VS Banknak és a Forward Banknak volt tavaly nyeresége, a többiek együttes vesztesége 29,5 milliárd hrivnya (mintegy 1,1 milliárd dollár) volt.

Az ukrán büntetőintézkedés kapcsán a Sberbank “mély csalódottságának” adott hangot, a VTB pedig azt közölte, hogy a lépés “többszáz millió dollár veszteséget okozhat”.

Jakov Szmolij, az ukrán jegybank elnökének első helyettese már szerdán beszélt a tervezett lépésről, és akkor azt mondta, hogy azt nem akadályozzák meg, ha a bankokat feltőkésítik és eladják.

A jegybank másik alelnöke, Katerina Rozskova a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az orosz bankok “civilizált módon”, vagyis leányintézeteik eladásával, illetve az ukrajnai klienseikkel szembeni kötelezettségeik teljesítése után kivonulnak az ukrán piacról.

Hétfőn Moszkva Ukrajna-politikája ellen tiltakozó tüntetők befalazták a Sberbank kijevi központi fiókjának bejáratát. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a Sberbank ukrajnai leányintézete két hete bejelentette: elfogadja az önhatalmúlag kikiáltott két kelet-ukrajnai népköztársaság által kiállított igazolványokat is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS