2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Politico: Ukrajnában a Majdan téri események újra megtörténhetnek

Az ukrán hatóságokat újabb tüntetések és a 2014-es kijevi lázadáshoz hasonló komoly politikai felfordulás érheti, miután véget ér az Oroszországgal folytatott konfliktus – jelentette kedden a Politico egy volt ukrán kabinetminiszterre hivatkozva.

2014-ben az akkori ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot az “Euromajdan” kijevi tüntetések és a fegyveres tüntetők és a rohamrendőrök közötti heves összecsapások közepette buktatták meg.

“Tudják, a Majdan újra megtörténhet” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő, hozzátéve, hogy “a háború nagy reményeket váltott ki, és az emberek nagyon türelmetlenek lesznek a változásra”.

“Pénzt és igazságot akarnak majd, valamint a 2014-ben követelt reformok befejezését, és ezeket gyorsan akarják majd” – jelentette ki a tisztviselő.

A Politico szerint a magazinnak nyilatkozó ellenzéki politikusok és a civil társadalom vezetői arra figyelmeztettek, hogy Volodimir Zelenszkij elnök azzal a váddal fog szembesülni, hogy a konfliktust a hatalom megszilárdítására és a parlament megkerülésére használta fel.

“Támogatnunk kell a kormányt, és egységesnek kell maradnunk” – mondta a kiadványnak Nyikolaj Knyazsickij, az Európai Szolidaritás párt parlamenti képviselője. “De aggódom a demokrácia jövője miatt az országomban”.

A korábbi komikus, színész és televíziós producer, akinek nincs politikai tapasztalata, Zelenszkijt 2019-ben választották elnökké. A Politico szerint a háború idején magasra szökő 84%-os népszerűségi mutatója várhatóan “zuhanni fog, amint az egzisztenciális fenyegetés megszűnik”.

Az elnök népszerűsége az orosz katonai művelet kezdete előtt 20 százalék körülire esett vissza a Rating Group ukrán közvélemény-kutató szerint.

A szakértők a közvélemény-kutatások akkori mélyrepülését Zelenszkij általános tapasztalatlanságával és azzal hozták összefüggésbe, hogy nem váltotta be a reformokra tett ígéreteit.

Bár számos nyugati ország “hősként” üdvözölte Zelenszkijt, és ígéretet tett arra, hogy Kijevet támogatja, “ameddig csak szükséges”, egyesek, köztük Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke és Ron DeSantis floridai kormányzó, a Fehér Házat bírálták az általuk “biankó csekknek” nevezett ukrajnai finanszírozásért.

A Bild című német lap a múlt hónapban arról számolt be, hogy Zelenszkij vitába keveredett Valerij Zaluzsnij tábornokkal, Ukrajna főparancsnokával a donbasszi harci taktikák miatt. Kijev tagadta, hogy konfliktus lenne az elnök és a tábornok között.

Januárban Zelenszkij több magas rangú tisztviselőt, köztük négy miniszterhelyettest és öt regionális kormányzót bocsátott el, miután a hatóságokat korrupcióval és rossz gazdálkodással vádolták. Kirill Timosenko, Zelenszkij kabinetfőnök-helyettese szintén lemondott a botrány nyomán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó