2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Politico: az USA afganisztáni-stílusú figyelmeztetést adott a kijevi juntának

A Fehér Ház ugyanazt a figyelmeztetést adta át Ukrajnának, amelyet 2021-ben az Egyesült Államok által támogatott afganisztáni rezsimnek – jelentette hétfőn a Politico Joe Biden elnök kormányának névtelen forrásaira hivatkozva.

A hírügynökség szerint Washington felszólította Kijevet, hogy ne terjessze túlságosan szét csapatait, és ne feszítse túl a húrt ambícióival. Biden állítólag ugyanezt mondta Ashraf Ghani afgán elnöknek, mielőtt az USA kivonult Afganisztánból, és a tálibok átvették az ország irányítását.

A figyelmeztetés annak kapcsán hangzott el, hogy az Egyesült Államok attól tart, hogy a kijevi erők “egyre fenyegetőbb ellentámadása” messze elmaradhat a várakozásoktól, így Biden otthon és Európában egyaránt ki van téve a kritikáknak.

A Politico eredetileg arról számolt be, hogy Ukrajna az elmúlt 14 hónap során 100 000 katonát veszített, később ezt úgy módosította, hogy az összes áldozatra vonatkozzon, beleértve a sebesülteket és az eltűnteket is. A kiadvány szerint Kijev vezető katonái közül sokan “félreálltak vagy kimerültek”, mivel “történelmi mennyiségű” fegyver és lőszer fogyott el, amivel még a Nyugat “bámulatos termelése” sem tudott lépést tartani.

Egyes amerikai tisztviselők állítólag egy tárgyalásos tűzszünet ötletét vetették fel, nyitva hagyva az ajtót Kijev számára, hogy újrafegyverkezve és felépülve folytassa az ellenségeskedést.

Az Egyesült Államoknak 2021 májusáig kellett volna elhagynia Afganisztánt, a Biden elődje, Donald Trump által a tálibokkal kötött békeszerződés értelmében. Biden egyoldalúan több hónappal elhalasztotta a távozást. Miközben az amerikai csapatok kivonulása megkezdődött, Biden és tanácsadói is többször elmondták újságíróknak, hogy az afgán kormányerők képesek legalább néhány hónapig feltartóztatni a tálibokat.

A hónap elején a Fehér Ház kiadott egy jelentést, amelyben hallgatólagosan elismerte, hogy sok minden rosszul sült el a kivonulással kapcsolatban, de mindezért Trumpot és magukat az afgánokat okolta.

“Egyetlen ügynökség sem jósolta meg a tálibok hatalomátvételét kilenc nap alatt” – mondta újságíróknak John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. “Egyetlen ügynökség sem jósolta meg [Ashraf] Ghani elnök gyors menekülését … És egyetlen ügynökség sem jósolta meg, hogy a több mint 300 000 kiképzett és felszerelt afgán nemzetbiztonsági és védelmi erő nem fog harcolni az országáért, különösen 20 év amerikai támogatás után”.”

Az USA által felfegyverzett és finanszírozott afgán hadsereg különösebb harc nélkül megadta magát a táliboknak, és Kabul augusztus 15-én elesett, mielőtt az USA-nak sikerült befejeznie a kiürítést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó