2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Politico: az orosz olajból származó üzemanyag árasztja el Európát

Az orosz olajból származó üzemanyag elárasztja Európát, ami felháborítja az ukránokat – írja az amerikai Politico című lap.

Az üzemanyagot Kína, India és Törökország adja el az Európai Uniónak, amelyek felvásárolják az orosz nyersolajat, és benzinné és kerozinná dolgozzák fel.

India orosz olajimportja májusban 69 millió hordóval érte el a csúcsot, ami majdnem tízszerese a 2021-es év azonos időszakának.

Ezzel párhuzamosan az Európába irányuló indiai üzemanyagexport meredeken emelkedett. India júniusban 5,1 millió hordó dízelüzemanyagot és 3,2 millió hordó sugárhajtómű-üzemanyagot szállított az EU-ba, szemben a 2021. júniusi 1,68 és 0,51 hordóval.

Ezzel kapcsolatban Ukrajna felszólított, hogy tiltsák be a G7-országokba irányuló valamennyi finomított olajtermék szállítását, amennyiben azokat orosz olaj felhasználásával állították elő.

Ez az elképzelés azonban valószínűleg nem fog nagy támogatottságra találni – írja a Politico. Szakértők úgy vélik, hogy az orosz eredetű olajtermékek harmadik országoktól való felvásárlása része a Nyugat stratégiájának, hogy fenntartsa a stabil árakat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó