2024, február 23.
11 C
Budapest
0.7 C
Moszkva

Pistorius: Ukrajna nem Németország szövetségese

Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajnának a szükséges katonai segítséget biztosítsa – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter. Emlékeztetett azonban arra, hogy Berlin és Kijev nem szövetségesek.

A ZDF német televíziónak adott keddi interjújában Pistorius visszautasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint Németország azért adagokban nyújtja Ukrajnának a segítséget, hogy éppen elhárítsa a vereséget, és azért is, hogy megakadályozza, hogy Kijev nagyobb győzelmeket arasson.

“Azt szállítjuk, amit tudunk. Ugyanez vonatkozik szinte minden más szövetségesre és partnerre is” – mondta, hozzátéve, hogy “Németország nem szövetségese Ukrajnának, és ezért nincsenek is szövetségben”.

Pistorius a továbbiakban emlékeztetett arra, hogy Németország Ukrajna második legnagyobb támogatója, csak az Egyesült Államok előzi meg. Ugyanakkor elismerte, hogy a németországi és a nyugati ipari bázis nehezen tud lépést tartani a katonai szállítások iránti nagy kereslettel.

“Jelenleg azzal a problémával küzdünk, hogy bizonyos területeken a fegyveripar nem tud olyan gyorsan szállítani, mint amilyen gyorsan a kereslet van” – jelentette ki. A miniszter azt is megjegyezte, hogy miközben a fegyvergyártók mindent megtesznek a termelés növeléséért, Oroszország ugyanezt teszi a példátlan nyugati gazdasági szankciók ellenére.

Megismételte bírálatát az EU idén márciusban először bejelentett ambiciózus céljával kapcsolatban is, miszerint 2024 tavaszáig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának, megjegyezve, hogy az irreális elvárásokat támasztott, és valószínűtlen, hogy teljesülni fog. Novemberig a blokk a tervezett mennyiségnek csupán egyharmadát szállította le.

A múlt hónapban több nyugati hírügynökség arról számolt be, hogy a német kormány beleegyezett az Ukrajnának nyújtott katonai segély összegének megduplázásáról, 4 milliárd euróról 8 milliárd euróra 2024-ig. Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne küldjön fegyvereket Kijevnek, azzal érvelve, hogy ezzel csak meghosszabbítja a konfliktust, és közvetlen résztvevőjévé válik az ellenségeskedéseknek.

Közben ukrán tisztviselők a szállítás késedelmét és a nyugati katonai segítség hiányát okolják azért, hogy a nyár elején indított, sokat hangoztatott ellentámadás során nem sikerült jelentős eredményeket elérni. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy Ukrajna “veszít” a harctéren, és Kijev veszteségeit az offenzíva kezdete óta több mint 125 000 katonára becsülte.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Figaro: a nyugati haditechnika egy részét a rágcsálók teszik tönkre Ukrajnában

A Nyugat által Ukrajnának szállított haditechnikai eszközök egy része működésképtelenné vált, miután rágcsálók okoztak kárt bennük - jelentette a Le Figaro egy francia katonára...

Orbán: tűzszünet és békefolyamat kell, mert katonai erővel Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni

Az orosz-ukrán konfliktusnak nincs harctéri, katonai megoldása, békefolyamatra van szükség, amely lezárja ezt a konfliktust, és egyúttal hosszú távon élhető Európát teremt számunkra -...

Zelenszkij új ellentámadással és “meglepetésekkel” fenyegette meg Oroszországot

Volodimir Zelenszkij a Fox News televíziós csatornának adott interjújában kijelentette, hogy nem akar a minszki megállapodásokhoz hasonló új megállapodások megkötésére törekedni. "Nem a minszki megállapodásokat...
spot_img

Videó