2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Pénzügyi katasztrófára figyelmeztetett az amerikai pénzügyminiszter

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szombaton arra figyelmeztetett, hogy az országnak súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha a következő hónapokban nem emeli meg a törvényben előírt adósságplafont. A magas rangú tisztviselő szerint az Egyesült Államok nyárra fizetésképtelenné válhat adósságával kapcsolatban, ami pénzügyi válsághoz vezetne.

“Ideges vagyok tőle… pusztító lenne. Katasztrófa lenne” – mondta Yellen az Axios hírügynökségnek, hozzátéve, hogy “pénzügyi válság lesz, és szerintem recesszió lenne az Egyesült Államokban”.

“A kiadásoknak csökkenniük kellene, hogy megfeleljenek az adóbevételeknek” – mondta Yellen, ami megfosztaná a kormányt attól a képességétől, hogy ösztönző intézkedésekkel támogassa a gazdaságot. Ráadásul az olyan “pszichológiai következmények”, mint hogy az emberek félnek pénzt költeni, ezután “tovább befolyásolhatnák a kiadásokat és elmélyíthetnék a recessziót”.

Megjegyezte, hogy egy teljes körű amerikai adósságcsőd az egész világgazdaságra kihatással lenne.

Az amerikaiaknak magasabb hitelfelvételi költségekkel kellene szembenézniük, és ez globálisan is komoly zavarokat okozna” – mondta Yellen.

A miniszter a hónap elején kezdte meg kongatni a vészharangot az USA esetleges adósságcsődjével kapcsolatban, és értesítette az amerikai kongresszust, hogy a pénzügyminisztérium megkezdte a rendkívüli intézkedések alkalmazását, hogy megakadályozza, hogy az ország elérje a jelenleg 31,4 billió dollárban meghatározott államadósság felső határát. Az intézkedések nagyrészt a kormányzat működéséhez nem közvetlenül szükséges kifizetések ideiglenes felfüggesztését jelentik. Yellen azonban akkor megjegyezte, hogy az intézkedések csak addig terjednek, hogy időt adjanak a kongresszusnak az adósságlimit emeléséről szóló tárgyalásokra és elfogadására, valószínűleg június elejéig. Az emelés nélkül a fizetésképtelenség küszöbön állna – mondta.

“Az elnök és a kongresszus vezetése felelős azért, hogy megtalálják a módját az adósságplafon emelésének” – mondta az Axiosnak.

Az adósságplafon, amelyet először 1917-ben vezetett be a kongresszus, megakadályozza, hogy az amerikai államkincstár az adósságplafon elérése után új államkötvényeket bocsásson ki a kormányzati műveletek finanszírozására. A limit túllépése azt jelenti, hogy a szövetségi kormány képessége a rutinszerű költségvetési kifizetések teljesítésére, beleértve a különböző szociális kiadások kifizetését is, veszélybe kerül. Sőt, a kormány azon képessége is komolyan veszélybe kerülhet, hogy a már vállalt kötelezettségek után fizetni tudja az adósságokat és a kamatokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó