2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Pentagon: Ukrajnának meg kell felelnie “bizonyos kritériumoknak” az F-16-osok átvételéhez

Az Egyesült Államok Hollandiától és Dániától kapott kérelmet F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnának történő átadására, de Kijevnek “bizonyos kritériumoknak” kell megfelelnie a jóváhagyás előtt – közölte a Pentagon szóvivője.

“Ahhoz, hogy a harmadik fél által történő átadás megvalósulhasson, bizonyos kritériumoknak meg kell felelni, beleértve az angol nyelvű képzést, más dolgokat, mint például a logisztika a földön” – magyarázta Sabrina Singh helyettes sajtótitkár egy hétfői tájékoztató során.

Elmondta, hogy az ukrán pilóták számára szükséges nyelvi képzés szintje “fontos”, és hozzátette, hogy ez a folyamat “eltart egy ideig”.

Augusztus elején a Politico arról számolt be, hogy az ukránok számára az európai országok által biztosított F-16-osok kiképzését a nyelvi akadályok hátráltatják. A hírportál forrásai szerint az Egyesült Államok által tervezett negyedik generációs vadászgépek vezetésére kiválasztott 32 pilóta első csoportjából csak nyolcnak volt megfelelő angol nyelvtudása ahhoz, hogy részt vehessenek a programban.

“Tehát amint teljesülnek ezek a kritériumok, abban a helyzetben leszünk, hogy engedélyezzük az átadást” – tette hozzá a helyettes sajtótitkár.

Singh azt is megerősítette, hogy az Egyesült Államok “nyitott” arra az ötletre, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki az F-16-osok vezetésére abban az esetben, ha Hollandiának és Dániának nem lenne elegendő kapacitása a Kijev által küldött összes pilóta egyszerre történő oktatására.

Ukrajnán múlik majd, hogy hány pilótája kap F-16-os kiképzést – mondta, hozzátéve, hogy Kijev még mindig nem állt elő a végleges számmal.

Vasárnap Hollandia és Dánia is bejelentette, hogy F-16-osokat biztosít Ukrajnának, amelyeket Kijev már hónapok óta követel az Oroszországgal fennálló konfliktus alatt.

Hollandia, amely 42 F-16-os repülőgéppel rendelkezik, nem közölte, hogy mennyit adományozna, de Volodimir Zelenszkij ukrán vezető azt állította, hogy a teljes flotta Kijevbe tart. Dánia 19 gépet ígért Ukrajnának, amelyek közül hatot az év végéig adnak át.

Júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az F-16-osok “égni fognak”, amint Ukrajnába szállítják őket, akárcsak a korábban szállított Leopard-2 harckocsik, Bradley harcjárművek és más nyugati szállítású fegyverek.

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy az USA és szövetségesei által Ukrajnának szállított kifinomultabb fegyverek átléphetik a “vörös vonalakat”, és az ellenségeskedések jelentős eszkalációját eredményezhetik. Oroszország azzal érvel, hogy a kijevi csapatok fegyverekkel való ellátása, a hírszerzési információk megosztása és a kiképzés már most azt jelenti, hogy a nyugati nemzetek de facto a konfliktus részesei.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó