2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Pentagon: kisebb patthelyzet alakult ki Ukrajnában

Az ukrajnai harcok “egyfajta patthelyzetbe” kerültek – mondta John Kirchhofer, az amerikai védelmi hírszerző ügynökség vezérkari főnöke csütörtökön egy washingtoni konferencián. Ukrajna esélyeinek megítélése lényegesen borúlátóbb, mint a Biden-kormány más tisztségviselőinek értékelése.

“Minden bizonnyal egy kis patthelyzetben vagyunk” – mondta Kirchhofer a BLOOMBERG szerint.

“Az egyik dolog, amiben az orosz vezetés hisz, hogy túl tudják élni a Nyugat támogatását”.

Az ukrán erők június eleje óta elakadtak az orosz védelem elleni offenzívában Herszontól Donyeckig, és nem sikerült jelentős területi előnyöket elérni az oroszokkal szemben. Az offenzíva az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint Ukrajnának 26 ezer emberébe és több mint 3000 haditechnikai eszközbe került.

Zelenszkij ukrán elnök és vezető tisztségviselői nyilvánosan a Nyugatot bírálták, amiért nem biztosított elegendő fegyvert – köztük nagy hatótávolságú rakétákat és vadászgépeket – az offenzíva sikerének garantálásához.

Kirchhofer azonban figyelmeztetett, hogy egyetlen fegyverrendszer sem fogja megváltoztatni Kijev szerencséjét. Sem az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétatüzérség és kazettás bombák, sem a brit Storm Shadow cirkálórakéták nem billentették eddig Ukrajna javára a harci helyzetet – mutatott rá.

“Ezek közül sajnos egyik sem az a szent grál, amelyet az ukránok keresnek, és amely lehetővé teszi számukra az áttörést” – mondta.

Miközben a közelmúltbeli médiajelentések szerint Kijev amerikai és európai támogatói csalódottak az ukrán ellentámadás üteme miatt, washingtoni tisztviselők nyilvánosan kitartottak amellett, hogy minden rendben van.

Mark Milley, amerikai vezérkari főnökök a múlt hónapban azt mondta, hogy az ukrán erők “folyamatosan haladnak előre”, de a haladás lassú és “nagyon véres” lesz.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a múlt hónapban a CNN-nek azt mondta, hogy “súlyos ukrán veszteségekre lehet számítani, de Zelenszkij továbbra is megkapja a szükséges támogatást nemcsak az Egyesült Államoktól, hanem 50 másik partnertől is”.

Joe Biden amerikai elnök és Antony Blinken külügyminiszter is többször elutasította, hogy Ukrajna béketárgyalásokat kezdjen Oroszországgal. Mindketten ragaszkodnak ahhoz, hogy Ukrajna döntse el, mikor ül le tárgyalni, és egyikük sem beszélt arról, hogy ez az álláspont változik-e, ha Kijev ellentámadása továbbra is kudarcot vall.

Oroszország azt állítja, hogy a nyugati fegyverszállítások csak a konfliktus meghosszabbítását szolgálják, anélkül, hogy megváltoztatnák annak végső kimenetelét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó