2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Pentagon: a kiszivárgott dokumentumok nagyon komoly kockázatot jelentenek Washingtonnak

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn a titkos katonai hírszerzési dokumentumok online kiszivárgásának első hivatalos kommentárjában azt mondta, hogy ez “nagyon komoly kockázatot” jelent Washington számára.

A dokumentumok “nagyon komoly kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra nézve, és alkalmasak a dezinformáció terjesztésére” – mondta Chris Meagher újságíróknak.

Egy Pentagon-csoport dolgozik annak felmérésén, hogy a dokumentumok valódiak-e, de a különböző közösségi médiaplatformokon keringő fotókon “úgy tűnik, hogy a dokumentumok hasonló formátumúak, mint azok, amelyeket magas rangú vezetőinknek az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos műveletek, napi frissítések, valamint egyéb hírszerzési frissítések nyújtására használnak” – tette hozzá Meagher, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy néhányat “úgy tűnik, hogy megváltoztattak”.

Míg a kezdeti leleplezések az ukrajnai konfliktusra vonatkoztak, a pénteken felbukkant legújabb iratokban Kínáról, Dél-Koreáról, az “indo-csendes-óceáni katonai színtérről”, a Közel-Keletről, a terrorizmus elleni műveletekről és Izraelről tartalmazott információkat.

“Még mindig vizsgáljuk, hogyan történt ez, valamint az ügy terjedelmét” – mondta Meagher, hozzátéve, hogy “történtek lépések annak közelebbi vizsgálatára, hogy az ilyen típusú információkat hogyan és kik terjesztik”.

A fellépés korlátozta a hírszerzés terjesztését a Pentagonban, és “nagyfokú pánikot” jelez a hadseregnél – jelentette a Washington Post a hétvégén a védelmi minisztériumon belüli névtelen forrásokra hivatkozva. Egy tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy négy vagy öt elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy ki lehetett a forrás, kezdve az “elégedetlen alkalmazottól a belső fenyegetésig”.

Oroszország és Ukrajna egyaránt elhárította a dokumentumok jelentőségét. A Kreml szerint Moszkva már régóta tud Washington közvetlen részvételéről a konfliktusban. Eközben orosz katonai elemzők azt feltételezték, hogy a Pentagon tájékoztatóiban szereplő információkat meghamisíthatták, hogy félrevezessék Oroszországot a közelgő ukrán “tavaszi ellentámadással” kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak kezdetben hamisítványként utasította el a dokumentumokat, és dezinformáció terjesztésével vádolta Oroszországot. Vasárnapra azonban a CNN arról számolt be, hogy Kijev a leleplezésekre válaszul már módosította néhány katonai tervét.

Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára hétfőn azt tweetelte, hogy nincs “mágikus dátum” az ukrán támadásra, és valójában az “minden nap” zajlik a harctéren.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó