2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Pelosi most egy másik konfliktusövezetbe, Örményországba utazik

Nancy Pelosi képviselőházi elnök és kaliforniai demokrata képviselőtársa, Jackie Speier a hétvégén Örményországba látogat, hogy támogatásukról biztosítsák Nikol Pasinjan miniszterelnököt – jelentette csütörtökön a Politico az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. A kongresszusi látogatásra nem sokkal azután kerül sor, hogy az Azerbajdzsán és Örményország közötti határ menti összecsapások több mint 170 halálos áldozatot követeltek.

Pelosi már Németországban tartózkodik, ahol a G7-ek berlini házelnöki csúcstalálkozóján vesz részt, hogy támogassa “Ukrajna hősies harcát” Oroszország ellen. A Politico szerint a konferencia után az örmény-amerikai származású Speierrel együtt repül majd Jerevánba.

Speier irodája nem kommentálta a jelentést, míg Pelosi kabinetfőnök-helyettese, Drew Hammill a Politicónak azt mondta, hogy “a régóta fennálló biztonsági protokollok miatt nem erősítik meg vagy cáfolják előre a nemzetközi utazásokat”.

Pelosi előző külföldi útja augusztus elején Tajpejbe vezetett, Peking kifejezett figyelmeztetése ellenére. Ez feszültséget szított az USA és Kína között Tajvan státusza miatt.

Örményország azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy kedden kora reggel tüzérségi és dróncsapásokat indított a határon túlról. Az ezt követő tűzharcban mindkét oldalon több tucat katona vesztette életét. Miután Jereván segítséget kért az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ), amelynek Örményország is tagja, Azerbajdzsán “humanitárius tűzszünetet” javasolt.

Az Egyesült Államokban élő jelentős örmény diaszpóra felszólította Washingtont, hogy támogassa Jerevánt.

“Örményország nem kapott olyan figyelmet, mint Ukrajna, és ez rávilágít egy olyan országra, amely a nemzetközi jogot megsértve lép át egy nemzetközi határt” – mondta Anthony Barsamian, az Amerikai Örmény Gyűlés társelnöke a Politico című lapnak Pelosi bejelentett látogatásával kapcsolatban.

A két szomszéd között a vitatott Hegyi-Karabah régió miatt nagy a feszültség. Jereván azóta támogatja a főként örmények által lakott régió függetlenségét, amióta az 1990-es évek elején elszakadt Azerbajdzsántól.

2020-ban Örményország és Azerbajdzsán 44 napos háborút vívott Hegyi-Karabahért, amely orosz közvetítéssel kötött tűzszünettel végződött. Augusztusban Baku a régió demilitarizálását követelte, Jerevánt pedig azzal vádolta, hogy megpróbálja elvágni az utat, ami a Hegyi-Karabahot köti össze Örményországgal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...