2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Patrusev: az USA terrorista módszereket alkalmaz Ukrajnán keresztül az ellentámadás kudarca miatt

Az Egyesült Államok terrorista módszereket alkalmaz proxyján, Ukrajnán keresztül, miután Kijev nem tudta legyőzni Oroszországot a csatatéren – állította Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára.

“Az ukrán különleges szolgálatok a nyugati irányítókkal összehangoltan számos támadást hajtanak végre légi és tengeri pilóta nélküli járművekkel Moszkva, a Krím, Oroszország határ menti régiói és más részei ellen” – jelentette ki a magas rangú tisztviselő egy hétfői kormányülésen.

“Az Egyesült Államok és szatellitái, akik felismerték, hogy a hadviseléssel önmagában nem lehet vereséget mérni Oroszországra, aktívan terrorista módszerek alkalmazásába kezdtek” – magyarázta.

Patrusev konkrétan a Krími híd elleni, e hónap elején elkövetett támadást nevezte meg példaként az ilyen bűncselekményekre, megjegyezve, hogy a támadásban két civil meghalt.

Seymour Hersh oknyomozó újságíró egy névtelen forrásra hivatkozva a múlt héten azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya “kulcsfontosságú” szerepet játszott ebben az incidensben, csakúgy, mint az előző, tavaly októberben történt, három civil halálát okozó esetnél.

Patrusev megemlítette Hersh tudósítását, és újabb bizonyítéknak nevezte, hogy azáltal, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak és fegyvereket szállítanak a kijevi rezsimnek,

az USA és szövetségesei de facto a terrorizmus támogatóiként lépnek fel.

Kijev közben magára vállalta a híd elleni legutóbbi támadást is, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője pedig azt ígérte, hogy az Oroszországgal való konfliktus lezárása után nyilvánosságra hozza a részleteket. A reakció szöges ellentétben állt azzal, hogy az ukrán kormány tagadta, hogy ő állna a tavalyi robbantás mögött.

Moszkva számos terrortámadással vádolja Kijevet, köztük közéleti személyiségek elleni merényletekkel és az orosz energetikai infrastruktúra szabotálására tett kísérletekkel. Kijev azt állítja, hogy a Krími híd legitim katonai célpont, amelyet “semlegesíteni” kell, ahogy Volodimir Zelenszkij elnök fogalmazott.

Washington nem volt hajlandó elítélni, hogy Kijev milyen támadási helyszíneket választott a Krímben. Az amerikai tisztviselők “nem veszik magukra [a feladatot], hogy megállapítsák az ukránok által támadott célpontok legitimitását vagy illegitimitását” – magyarázta John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó