2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Párizs Oroszországot győzködi Szíria ügyében

ENSZ“Tűrhetetlennek” nevezte kedden Francois Fillon francia miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának hallgatását Szíriával kapcsolatban. Párizs meg akarja győzni Oroszországot, hogy támogassa a szíriai tömegdemonstrációk erőszakos elfojtását elítélő határozattervezetet. “Franciaország más európai országokkal együtt letett egy határozatot az ENSZ BT elé, amelyet Oroszország és Kína akadályoz. Ez elfogadhatatlan” – mondta Fillon a France Info hírrádiónak adott interjújában. “Az ENSZ BT hallgatása Szíriával kapcsolatban tűrhetetlenné vált” – tette hozzá a francia miniszterelnök.

Június elején a brit és a francia külügyminiszter akcióba lépett, hogy a BT 15 tagja közül tizenegyet megnyerjen Szíria elítéléséhez, miáltal Moszkva és Peking lépéskényszerbe került volna. Berlin felkarolta az ötletet, de az végül nem járt eredménnyel, mert London és Párizs csupán kilenc támogatót tudott megnyerni.
Fillon az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövetségei elleni hétfői “különösen erőszakos támadásokról” úgy vélte, hogy Damaszkusz bizonyítékát adta annak, hogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje “kockázatos játékot folytat”.
“Megpróbáljuk meggyőzni az oroszokat arról, hogy elfogadhatatlan, hogy a BT hagyja, hogy ilyen dolgok történjenek Szíriában” – ezt már a francia külügyminiszter mondta, szintén a France Info hírrádióban. Alain Juppé ugyanakkor megismételte, hogy a líbiai és a szíriai helyzet nem hasonlítható össze, s nincs szó esetleges katonai fellépésről Szíriával szemben.
A francia diplomácia vezetője elmondta, hogy Párizs azt is szeretné elérni, hogy az ENSZ BT foglalkozzon a követségek elleni támadásokkal. “Most vizsgáljuk az ENSZ-ben, hogy a BT foglakozhat-e a témával” – mondta. Hozzátette: “Ismételten emlékeztetjük a szíriai hatóságokat a feladatukra. Minden kormánynak biztosítania kell a nagykövetségek és a diplomáciai képviseletek biztonságát. Sürgősen felszólítjuk a szíriai hatóságokat arra, hogy ezt tegyék meg!” – fogalmazott Juppé.
A szíriai rezsim mellett tüntetők három nap alatt második alkalommal támadták meg hétfőn Damaszkuszban az amerikai és a francia nagykövetséget. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövetei a múlt héten az ellenzék fellegvárának számító Hama városába utaztak. A damaszkuszi kormány az utat a szíriai belügyekbe történő beavatkozásnak minősítette.
Szemtanúk szerint a tiltakozók az amerikai diplomáciai képviselet ablakait betörték, Amerika-ellenes jelszavakat – többek között Robert Ford nagykövetet kutyaként gyalázó feliratot – festettek az épület falaira, felhúzták a szíriai zászlót az épületre, végül távoztak. A francia nagykövetségnél három biztonsági őr megsebesült a támadásban. Az őrök három figyelmeztető lövést adtak le, megakadályozva, hogy a tömeg újra megpróbáljon behatolni a külképviselet területére.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...