2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Pápua-Új-Guineában és Kelet-Timorban is térít az orosz ortodox egyház

Az orosz ortodox egyház Pápua-Új-Guineára és Kelet-Timorra is kiterjesztette kánoni területét – közölte honlapján szerdán az egyház szent szinódusa.

A két ország a délkelet-ázsiai pátriárkai exarchátus kötelékében lévő szingapúri egyházmegyéhez tartozik majd. Pápua-Új-Guinea és Kelet-Timor mindeddig nem volt terepe az ortodox misszionáriusok térítő tevékenységének.

A szingapúri központú délkelet-ázsiai exarchátust 2018. december 28-án alapították, válaszul a konstantinápolyi patriarkátus – az orosz ortodox egyház ellenkezésének dacára – párhuzamos egyházat hozott létre Ukrajnában. Az ortodox világ korábban hallgatólagosan elismerte Konstantinápoly gondoskodási jogát a felekezet összes diaszpórában élő hívője fölött.

Az orosz ortodox exarchátus pásztorolási tevékenysége négy egyházmegyére, a szingapúrira (Szingapúr, Malajzia, Indonézia, Kelet-Timor és Pápua-Új-Guinea), a koreaira (Észak- és Dél-Koreára), a thaiföldire (Thaiföld, Kambodzsa és Mianmar), valamint a Fülöp-szigeteki-vietnamira (Fülöp-szigetek és Vietnam) terjedt ki.

Az exarchátus élén alapítása óta Szergij (Csasin) szingapúri és délkelet-ázsiai metropolita áll.
Az orosz ortodox egyház és a konstantinápolyi patriarkátus viszonya azt követően romlott meg, hogy utóbbi az előző ukrán elnök, Petro Porosenko kérésére autokefáliát (önállóságot) biztosított az újonnan megalapított ukrán ortodox egyháznak. Az erről rendelkező tomoszt (bullát) a múlt év elején adta át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Epifanyij ukrán metropolitának.

Az orosz ortodox egyház, amely több mint három évszázada saját kánoni területének tekinti Ukrajnát, jogellenesnek nyilvánította az Isztambulban székelő egyházi vezető intézkedését, rámutatva, hogy Bartolomaiosz nem rendelkezik a katolikus egyház fejéhez hasonló jogkörökkel.

A 300 milliósra becsült világortodoxia 15 autokefál részegyházra oszlik, négy ősi patriarkátus és önálló nemzeti egyházak alkotják. Pápája, központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén jelenleg már csak néhány ezer hívőt összefogó, de más régiókban – eltérő források szerint – 1,5-5 milliónyira becsült követőre támaszkodó konstantinápolyi patriarkátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox klérus szemében “első az egyenlők között”.

Fennhatóságát azonban a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS