2022, december 4.
6.7 C
Budapest
-10.6 C
Moszkva

Pakisztán LNG-szállításokról tárgyal Oroszországgal

Pakisztán oroszországi nagykövete, Shafqat Ali Khan hétfőn kijelentette, hogy országa “nagyon érdekelt” az oroszországi LNG-szállításokban, és hozzátette, hogy Moszkva és Iszlámábád tárgyalásokat folytat az ügyben.

Mivel saját készletei csökkennek, de a gáz még mindig jelentős szerepet játszik az energia mixben, Pakisztán komoly ellátási problémával néz szembe. A nagykövet a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a vezetékes gázszállítások azok, amelyek kielégíthetnék az ország igényeit és megoldhatnák energiahiányát. Mivel azonban a szükséges infrastruktúra még nem áll rendelkezésre, hangsúlyozta, hogy “a közvetlen szükségleteink az LNG [szállításokhoz] kapcsolódnak”.

Elemzők rámutatnak, hogy az LNG növekvő világpiaci árai súlyosbították Pakisztán energiabiztonsági problémáit, és pénzügyi kihívások elé állították a kormányt, a háztartásokat, a vállalkozásokat és az ipart. Az üzemanyag importja öt-tízszer drágább lett, mint a hazai termelésű gáz.

Ráadásul jelenleg nincs hosszú távú LNG-szállítója Pakisztánnak, és a piacon kevés a tartalékkészlet, tekintettel az EU megnövekedett keresletére, amely az orosz energiáról való leválással küzd. Ezáltal Pakisztán az elkövetkező években akut energiahiány szélére sodródik.

Ali Khan az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a nyugati szankciók nem fogják akadályozni Moszkva és Iszlámábád gazdasági kapcsolatait, hozzátéve, hogy “megpróbáljuk megkerülni a szankciókat ott, ahol azok problémákat okoznak”.

Szeptemberben Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök azt mondta, hogy országa “tovább bővíti és erősíti a két ország közötti együttműködést a kölcsönös előnyökkel járó valamennyi területen”, beleértve a régóta késlekedő észak-déli gázvezeték-projektet is.

Oroszország és Pakisztán 2015-ben állapodott meg egy 1100 kilométer hosszú vezeték építéséről, amely az Arab-tenger partján fekvő Karacsiból importált cseppfolyósított földgázt szállítana az északkeleti Pandzsáb tartomány erőműveibe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet szeptemberi csúcstalálkozóján elmondta, hogy lehetségesek a gázvezetékes gázszállítások Pakisztánba, és az infrastruktúra egy része már megvan.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...