2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Ötéves csúcson Putyin népszerűsége

Az orosz államfő népszerűsége ismét rekordot döntött, öt éve nem volt ilyen magas a támogatottsága a lakosság körében mint most – közölte az egyik legnagyobb orosz közvélemény-kutató intézet csütörtökön. Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) a múlt hét végén, a Krím félsziget és a krími Szevasztopol város hovatartozásáról szóló népszavazást megelőzően készített közvélemény-kutatást 42 oroszországi régió 130 településén. Vlagyimir Putyin államfői tevékenységével a megkérdezettek 75,7 százaléka elégedett.

A kutatók az elnök magas támogatottságát elsősorban “a bonyolult ukrajnai helyzettel és a krími referendum előkészítésével, valamint az orosz paralimpiai válogatott győzelmes szereplésével” hozták összefüggésbe. Az utóbbi egy hónap alatt az orosz államfő népszerűsége 11,4 százalékponttal nőtt. Az év eleje óta pedig 15,1 százalékponttal. A VCIOM közlése szerint azóta, hogy Vlagyimir Putyin ismét az elnöki poszton tevékenykedik, – a politikust 2012. május 7-én iktatták be harmadszor az államfői posztra – munkájával a lakosság mintegy 60 százaléka, vagy azt meghaladó része elégedett volt.

Még Moszkva és Szentpétervár lakosai körében is nőtt Putyin népszerűsége, holott az orosz fővárosban és a politikus szülőhelyén, a korábbi Leningrádban az utóbbi 3 évben mindig alacsonyabbra értékelték a tevékenységét, mint az orosz átlag.

A VCIOM legutóbb március 6-án tette közzé felmérésének adatait, amelyek akkor azt mutatták hogy az orosz elnök népszerűsége kétéves csúcson áll. Vlagyimir Putyin kedden írta alá a Kremlben a krími parlament elnökével, a terület kormányfőjével és Szevasztopol város polgármesterével azt a megállapodást, amelynek alapján az Ukrajnából kivált Krími Köztársaság és az orosz Fekete-tengeri hadiflotta bázisának helyet adó Szevasztopol új jogi alanyként csatlakozik Oroszországhoz.

A Kijevben és nemzetközi szinten elutasított megállapodást és a csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást az előzetes bejelentések szerint csütörtökön az orosz törvényhozás alsóháza, pénteken pedig a felsőház is jóváhagyja.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...