2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Oroszországtól kért védelmet Janukovics

Viktor Janukovics továbbra is Ukrajna törvényes elnökének tekinti magát – közölte csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség. Közleményt adott ki, amelyben arra kérte Oroszországot, hogy tegyen biztonsági intézkedéseket a szélsőségesek ellen, akik magukhoz ragadták a hatalmat Ukrajnában. Janukovics megemlíti, hogy ő és kollégái több halálos fenyegetést is kapott. Viktor Janukovics szavait az ukrán népnek címezve a közleményében hangsúlyozta, hogy “mindannak, ami most a Verhovna Radában (az ukrán parlamentben) történik, nincs törvényes jellege”. Orosz sajtóértesülések szerint Janukovics egy Moszkva környéki szanatóriumban tartózkodik.

Oroszország garantálja Viktor Janukovics ukrán elnök biztonságát a saját területén

Közben harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit az elrendelt gyakorlat keretében Oroszország nyugati határain – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. Az orosz fegyveres erők megerősített harci ügyeletet tartanak az említett térség légterében.

A vadászgépek folyamatosan járőröznek a levegőben a határ menti területen. A harckészültség ellenőrzése jegyében az elfogó vadászgépek pilótái azt gyakorolják, hogy miképpen vételezzenek üzemanyagot a levegőben folyamatosan tartózkodó Il–78-as üzemanyag-feltöltő gépekről.

Moszkva: Nincs alku az oroszok érdekeinek védelmében

Oroszország megalkuvás nélkül védi “az orosz honfitársak” érdekeit – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. Az állásfoglalás néhány órával azután került fel az orosz külügy Twitter-oldalára, hogy hajnalban a Krím félszigeti Szimferopolban egyenruhás orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét. Twitter-üzenetében Moszkva aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy “Ukrajnában tömegesen megsértik az emberi jogokat”. A bejegyzés szerint “az orosz külügyminisztérium folytatja honfitársai érdekeinek védelmét a világban és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni azok tényleges megsértésére”. Az orosz külügyminisztérium vezetése szerdán Szergej Lavrov tárcavezető elnökletével ülésezett, és megvitatta a minisztérium feladatait az emberi jogok védelmében.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban elhangzott, hogy a tárca aggódik “az emberi jogok súlyos megsértése, az anyanyelvhasználat elnyomása, az etnikai és nemzetiségi alapú hátrányos megkülönböztetés, a történelmi-kulturális emlékek megtámadása és a vandalizmus miatt”. Ez a megállapítás feltehetően az elmúlt napokban Ukrajna szerte ledöntött több tucat Lenin-szoborra utal. Időközben Moszkvában bejelentették, hogy a nap folyamán a Krím félszigetre utazik Andrej Jurov, az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanácson belül működő, külföldön élők jogait vizsgáló bizottság elnöke. “Jogvédők szerint most a Krímben a legkritikusabb a helyzet, ezért döntöttem úgy, hogy odautazom” – mondta a szakember. Az oroszországi jogvédő tanácsban korábban külön munkacsoportot hoztak létre az emberi jogok ukrajnai tiszteletben tartásának vizsgálatára.

Az Oroszországhoz tartozó délorosz Tatárföld parlamentje is küldöttséget menesztett csütörtökön a Krím félszigetre, amelynek tatár nemzetiségű közössége a félsziget Ukrajnától való elszakítása ellen lépett fel. A Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban ülésező törvényhozás felhívást fogadott el, amelyben “a krími konfliktus békés rendezésére” szólított fel. Az államtanács képviselői a szembenállásban érintett felek bármelyike által használt erőszakos módszerek határozott elítélését követelte a Krími Autonóm Köztársaság vezetésétől.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...