2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Oroszországból kellett gyógyszert hozatni egy diftériás spanyol gyereknek

Oroszországból kellett diftéria elleni szérumot kérnie Spanyolországnak, hogy kezelni tudjanak egy hatéves gyereket, aki 28 év óta az első ilyen beteg a dél-európai országban – derült ki abból a táviratból, amelyben Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök megköszönte a gyors segítséget Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek szerdán. A fertőzött gyereket egy barcelonai kórházban ápolják, állapota súlyos, de stabil. Tünetei – láz, fejfájás, köhögés – egy hete kezdődtek, ezért mintegy 150 olyan embert tartanak megfigyelés alatt, aki kapcsolatba kerülhetett vele.

A gyerek rokonain kívül az iskolatársait, azok családját, és az iskolai dolgozókat érinti az óvintézkedés – számolt be a részletekről a spanyol sajtó. Spanyolországban legutóbb 1987-ben regisztráltak diftériás, más néven torokgyíkkal fertőzött beteget, a kór a védőoltásoknak köszönhetően eltűnt. Épp ezért nincs az országban olyan gyógyszer, amely a már kialakult betegség kezelésére alkalmas, sőt, a szomszédos európai államokban sem találtak. Legközelebb Oroszországban létezik még a diftéria, így onnan kértek antibiotikumot a beteg számára.

A gyerek nem volt beoltva diftéria ellen, mert ez Spanyolországban nem kötelező, csupán ajánlott. Alfonso Alonso egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a spanyol lakosság 90-95 százaléka védett a fertőzéssel szemben, ugyanakkor felelőtlenségnek nevezte, hogy vannak olyanok, akik élnek a lehetőséggel, és nem oltatják be magukat.

David Moreno, a spanyol gyerekorvosok egyesületének (AEP) koordinátora a közszolgálati tévének nyilatkozott arról, hogy sok szülő azért utasít el bizonyos oltásokat, mert a betegséget már nem létezőnek gondolja. A diftérián kívül példaként említette a kanyarót és a járványos gyermekbénulást, amelyek nem tűntek el teljesen a világból, így a megbetegedést csak az oltással lehet megelőzni.

Évente mintegy 4500 diftériás esetet regisztrálnak a világon. Az oltás elterjedése előtt a sok halálesettel járó betegségek közé tartozott. Baktériuma gyulladást okoz a felsőlégutakban, súlyos esetben fulladáshoz vezethet. A betegség cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel terjed.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...