2022, május 21.
23 C
Budapest
13.3 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszországban tárgyalt Szászfalvi László

MoszkvaSzászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára június 15-e és június 19-e között hivatalos látogatást tett Oroszországban, ahol tárgyalásokat folytatott egyházi és civil ügyekért felelős magas rangú vezetőkkel – közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az államtitkár Szergij voronyezsi metropolita meghívására ellátogatott Voronyezsbe és a Don-kanyarba, ahol lerótta kegyeletét a II. világháború során elesett magyar és orosz katonák emléke előtt. Külön köszönetet mondott azért a munkáért, amelyet a Voronyezsi Metropólia végez a II. világháborúban meghalt magyar katonák emlékének méltó őrzése érdekében. Szászfalvi László egyházi vezetőkkel folytatott egyeztetésein téma volt az egyházak együttműködésének fontossága. Egyetértettek abban, hogy Nyugat- és Kelet-Európában nagyon komoly politikai lehetőség van a hagyományos értékek védelmére, amelyhez elengedhetetlen az ortodox és a katolikus egyházak közötti párbeszéd.
Márk jegorjevszki érsekkel történt megbeszélésen az Orosz Ortodox Egyház külföldi egyházi intézményeinek titkárságának vezetője tolmácsolta Kirill pátriárka jókívánságait. A patriarcha örömmel szemléli a magyarországi folyamatokat a lelki megújulásban. Ezt mind az új Alaptörvény, mind az új egyházi törvény szemlélete sugározza, amelynek tervezetében történelmi egyházi státuszt kapna az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje – áll a közleményben.
Ilarion (Alfejev) metropolitával való tárgyaláson mindkét fél aggodalmát fejezte ki a közel-keleti keresztények létbizonytalansága miatt és egyetértettek abban, hogy a kérdésben a legmagasabb szintű politikai állásfoglalásra van szükség. Ezt a Magyar Köztársaság miniszterelnöke az Európai Unió Tanácsa soros elnökeként meg is tette és a párbeszéd területén mérföldkő volt a gödöllői Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd konferencia – olvasható a közleményben.
Mihail Fedotovval a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács vezetőjével való találkozón a civil szervezetek társadalmi értékteremtő munkájáról és a működésükkel kapcsolatos jogi-intézményi keretekről osztották meg kölcsönösen tapasztalataikat. Mindkét fél hangsúlyozta az egyházak és civil szervezetek szerepét az alapvető társadalmi értékek megjelenítésében, a közösségi háló fejlesztésében, és egyben kifejezték, hogy olyan jogi szabályozásra van szükség, amely valóban védi a társadalom érdekében végzett munkát – tájékoztatott a szaktárca.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS