2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Oroszországban nem lesz átmenet valamiféle parlamenti köztársaságba

OroszországAz orosz politikai rendszer nem visel el lényegi változásokat, s nem lesz Oroszországban parlamenti köztársaság – jelentette ki vasárnap Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője az Egységes Oroszország Párt médiafórumán vasárnap Moszkvában. “Semmiféle radikális lépés nem szerepel a tervekben, különösen nem átmenet valamiféle parlamenti köztársaságba” – mondta Szurkov, akit az orosz pártpolitika egyik fő alakítójának tekintenek. Emlékeztetett rá, hogy Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő nem egyszer kifejtette: ez az irányítási forma nem elfogadható Oroszország számára. Azt mondta, az Egységes Oroszország Pártnak köszönhetően törvénycsomagot fogadtak el, amely tágította a politikai verseny terét, s ez elegendő a következő néhány évre, kipróbálásra, s nem lenne helyes minden évben változtatni a politikai rendszert érintő alapvető törvényeken.

Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes ugyancsak a médiafórumon arról beszélt, hogy a párt tagjai, s egyáltalán senki nem tudta szombatig, miként döntött Putyin és Medvegyev. Ezt nem vitatták meg velük, nem is osztották meg velük előre, bár sokan gondolták, hogy ez lesz a döntés. A párt kongresszusán azt jelentették be, hogy márciusban Vlagyimir Putyin volt elnök és jelenlegi kormányfő indul elnökjelöltként a választáson, az elnökválasztás után pedig Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnök, akit négy éve Putyin jelölt e tisztségre, kormányfő lesz.
Szergej Nariskin, az elnöki adminisztráció vezetője a rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy Putyin és Medvegyev harcostársak, s hogy tandemjük szilárd és hatékony politikai konstrukció.
Nariskin nem zárta ki, hogy Medvegyev a későbbiekben az Egységes Oroszország Párt élére áll “a decemberi parlamenti választásokon és a márciusi elnökválasztáson aratott győzelem és a megfelelő eljárások után”.
A médiafórumon részt vevő politikusok egyhangúlag leszögezték, hogy bármi történjen is, Alekszej Kudrin jelenlegi pénzügyminiszter a vezető csapat tagja marad. Kudrin ugyanis Washingtonban azt mondta, nem ajánlottak fel neki tisztséget a majdani új kormányban, de tekintettel a Medvegyevvel fennálló vitáira nem gondolja, hogy az irányítása alatti kormányban neki helye lenne.    
Azt, hogy az Egységes Oroszország Párt élén Putyin elnöki helyét később Medvegyev veheti át, nem zárta ki Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára sem az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva.
Peszkov kijelentette: tévednek azok az elemzők, akik azt állítják, hogy ha újra Putyin lesz az elnök, romlani fognak Oroszország Nyugathoz fűződő kapcsolatai. Mint mondta, a nyugati sajtó elsietve állapította meg, hogy Putyin újbóli elnöksége a nyugati kapcsolatok és az országon belüli gazdasági helyzet romlásához vezet. “Az ilyen megállapítások csak arról tanúskodnak, hogy az elemzők abszolút nem értik, mi történik Oroszországban” – mondta.    
Natalja Tyimakova, Medvegyev sajtótitkára értetlenségének adott hangot az esetleges személyi változásokra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban, és kijelentette: függetlenül a Putyin elnökjelöltségére vonatkozó szombati bejelentéstől, az elnök és a kormányfő tovább végzi alkotmányos feladatait. “A soron következő feladat a parlamenti, majd az elnökválasztási kampány, s csak azt követően lehet majd arról beszélni, milyen változások lehetnek esetleg a kormányban és az elnöki adminisztrációban” – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó